Gulyás Gergely szerint nem jogi, hanem politikai döntés született, ami lejáratja a Nemzetközi Büntetőbíróságot.

Izrael csütörtökön kifogásolta Olaf Scholz német kancellár hivatalának kijelentését, miszerint Berlin letartóztatná és kitoloncolná Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság végrehajtja a letartóztatási parancsot – vette észre a Hit rádió.

Arra a kérdésre, hogy Berlin végrehajtaná-e az ICC esetleges letartóztatási parancsát, Steffen Hebestreit német szóvivő a Fox News-nak adott interjújában így válaszolt:

Természetesen. Igen, betartjuk a törvényt”.

Izrael németországi nagykövete, Ron Prosor elítélte a nyilatkozatot az X-en, korábban Twitteren közzétett bejegyzésében. „Ez felháborító!” – írta, hozzátéve, hogy „az a nyilvános kijelentés, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, hitelét veszti, ha a kezünk meg van kötve, amint megvédjük magunkat”.

A nagykövet szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze

egyenlőségjelet tesz a demokratikus kormány és a Hamász közé, ezáltal démonizálja és delegitimálja Izraelt és a zsidó népet”.

Mint fogalmaz: „Teljesen elvesztette az erkölcsi iránytűjét. Németországnak felelőssége van abban, hogy ezt az iránytűt újra beállítsa”.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón elfogadhatatlannak minősítette a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének döntését.

Szerinte ugyanis nem jogi, hanem politikai döntés született, ami lejáratja a Nemzetközi Büntetőbíróságot. Jelezte: Magyarország ugyan ratifikálta az egyezményt, de nem tette a magyar jog részévé, így

Magyarországon ma semmilyen intézkedés ezzel kapcsolatosan nem hajtható végre.”

Mandiner

Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. május 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd