Van-e, lehet-e hatása a Békemenetnek a brüsszeli politikára nézve? Valóban megakadályozhatja-e egy konzervatív előretörés a háború kiterjedését? A kérdésekre a Civil Akadémia idényzáró összejövetelén Bencsik András újságíró, a Demokrata főszerkesztője és Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány igazgatója segítségével keresték a válaszokat.

A beszélgetésen szóba került a Békemenet története, emlékeztek a kezdetekre és felidézték a megmozdulások okait, hatását. Kitértek a brüsszeli elit félelmeire, a legutóbbi, június 1-jén rendezett felvonulás üzenetére és arra is, lehet-e hatása mindennek az orosz-ukrán háborúra. Szóba került a háború valódi oka is, erről Bencsik András fejtette ki véleményét, nem feledkezve meg az előzményekről, az ukrán nacionalisták oroszokat gyilkoló pogromairól.

Arról is elmondták gondolataikat, hogyan lehetséges, hogy egy ilyen nem túl nagy ország miniszterelnöke méltó ellenfelévé vált a globalista eszmék szolgálóinak.

Megvitatták az úgynevezett Magyar Péter jelenség okait és az „új messiás” kifulladni látszó ámokfutását is, Kiszelly Zoltán véleménye szerint elfogyott a tíz sablonnal operáló hordószónok mondandója, mozgalma elérte azt az üvegplafont, amelyet áttörni már nem képes. Azt is kifejtették, hogy a maga csinálta népvezér békepártisága enyhén szólva kétséges, hiszen ahhoz a Manfred Weber vezette pártcsaládhoz szeretne csatlakozni, amely egyértelműen háború párti.

A legfrissebb őrületről, a kötelező katonai szolgálat ismételt bevezetéséről is véleményt mondtak, megvilágítva azt is, mi az oka, hogy bizonyos politikusok ezt szorgalmazzák, igaz, némileg kiterjesztve az eredeti elképzelést és a sorkötelesek közé akarják sorolni a nőket is. Kérdés, hogy a milliószám érkezett migránsok esetében is ilyen tervek forognak-e a döntnökök fejében, mert ha igen, azt kockáztatják, hogy a felfegyverzett migránsok nagy valószínűséggel nem arra használnák a fegyverüket, hogy Ukrajnáért harcoljanak…

Az évadzáró Civil Akadémiáról készült videót itt nézhetik végig:

Címlapkép: civilek.info