Az alkotmányjogász szerint Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja, ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Ahhoz, hogy a Kúria elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését, az előterjesztőnek rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán.

Az általános választójogi törvény kimondja, hogy ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki – mondta el a lapnak ifjabb Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász hozzátette:

a felsőbíróságok töretlen gyakorlata szerint a választás eredményét megállapító döntés elleni kifogásban meg kell jelölni a törvénysértést alátámasztó bizonyítékokat is. Ehelyütt a kifogást előterjesztőnek olyan rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia, amely alapot teremthet arra, hogy a választás megismétlését elrendelje a Kúria.

A kérelem benyújtásával kapcsolatban kiemelte: fontos, hogy a kifogást előterjesztő konkrét bizonyítékokkal álljon elő, ugyanis a Kúria nem fogad el olyan visszaélésgyanús eseteket, amelyben az állítások mindössze a sajtó értesülésein alapulnak.

A Kúria döntésével szemben Karácsonyék az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak panasszal, a taláros testület szintén szoros határidők mentén dönthet érdemben az ügyről. A bírói út igénybevétele azonban akkor lenne hiteles és korrekt a főpolgármester részéről, ha más megoldás nem lenne a kezében, ezzel szemben Karácsony Gergely a lemondással gyorsabban és költséghatékonyabban tudna megismételt választásokat elérni

– mutatott rá az alkotmányjogász. Szerinte Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja, ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Vitézy Dávid korrektebb hozzáállását mutatja, hogy bár a jogi értelemben elvileg megtámadható NVB-döntés erősítette meg a vereségét, emelt fővel úgy döntött, hogy az eddigi információk alapján elfogadja az eredményt

– hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán. Kifejtette: a választások megismétlését Karácsony Gergely a lemondásával tudná a legegyszerűbben elérni, ugyanis az önkormányzati törvény alapján a polgármesteri és a főpolgármesteri pozíció is megszűnik a tisztségről történő lemondással, ezt követően pedig a Nemzeti Választási Irodának új választást kell kiírnia.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely kezdeményezte a Kúriánál a főpolgármester-választás megismétlését. –

Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem – jelentette be a főpolgármester.

Tudom, szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amelyet megnyert. Tudom azt is, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem

– közölte a politikus. Karácsony Gergely jelezte, hogy nem az újraszámlálás tényét kifogásolja, hanem azt, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása során az derült ki, hogy a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte.

Címlapkép: Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője / Fotó: Civilek.info