Nagy-Huszein Tibor szerint a pártban senki sem vállalt felelősséget semmiért, 2018-tól „önnön bűvöletében élt a párt vezetése, tagságának bigott része, és minden kevésbé súlyos bukást sikerként élt meg azóta is”.

Az európai parlamenti és a helyhatósági választások legnagyobb vesztese a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett MSZP–DK–Párbeszéd pártszövetség volt, hiszen a három párt közösen nem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit öt évvel ezelőtt a Demokratikus Koalíció egyedül szerezni tudott. Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció egykori alelnöke a közösségi oldalán tett közzé egy írást, amelyben élesen kritizálta a párt jelenlegi irányvonalát. Felidézte a 2018-as lemondása kapcsán, hogy a pártban sem akkor, sem azóta senki sem vállalt felelősséget semmiért.

„Az örökös kampányfőnök, Molnár Csaba sem, pedig

egyetlen sikert sem tud felmutatni, kudarcokat annál inkább. Önnön bűvöletében élt a párt vezetése, tagságának bigott része, és minden kevésbé súlyos bukást sikerként élt meg azóta is.”

– írja.

„A DK tehát már régen, de legkésőbb 2022-ben útelágazáshoz ért:

– Vagy meglépi azokat a szervezeti, személyi, tartalmi változásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy legalább 3 millió szavazó számára elfogadható legyen,

– vagy akarata ellenére is beleragad abba a szerepbe, hogy ő tartja hatalomban Orbánt.

A DK nem lépte meg. Az akkori kongresszus előtt nyílt levelet írtam a tagságnak, kifejtettem, szerintem mit kellene feltétlenül megtenni, néhányan a kongresszuson próbáltak hasonló gondolatokat elmondani.

Gyurcsány Ferenc keményen kiosztott mindenkit, mondván, az elnökségnek van pártja és nem fordítva.

Ekkor én a pártból is kiléptem, abban a reményben, hogy ha nem köt a pártfegyelem, szabadabban tudom elmondani a tagok felé az érveimet. Ugyan korábban is többször, még alelnökként is és utána is kezdeményeztem, hogy legyen vita a tagság körében ezekről a kérdésekről, de az elnökség ezt letiltotta.

A reményem nem vált be.

Bárkire, aki bírálja a párt vezetését, azonnal tucatszám támadnak rá elvakult tagok, és rögtön Orbán szekértolójának kiáltják ki.

A DK-ban kiépített személyi kultusz most vissza fog ütni:

a TISZA fellépése utáni gyűlöletkampány hatására lemorzsolódott a bázis kevésbé vagy egyáltalán nem elvakult része, és maradt az az elvakult bázis, amely a jelek szerint szilárdnak látszó hátteret ad a változtatásokkal szemben, csekély értékű, de töretlen bizalmat mutat a lényegében megbukott vezetés felé.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az elnökség jónéhány tagja nagyon durva hadjáratot folytat a TISZA ellen, ami tovább hergeli az amúgy is elvakult bázist, nehezítve vagy megakadályozva minden jó irányba teendő lépést.

Most nyer nagyon keserű bizonyítékot, hogy nem szabad egy pártot úgy vezetni, hogy a vezetést semmilyen testület nem kérheti számon, a vezetők egy szűk köre sérthetetlen, leválthatatlan, nem szabad olyan módon működtetni a párton belüli választási rendszert, hogy bizonyos vezetők még véletlenül sem válthatók le. És nem szabad az elnökségnek ebbe a szűk körébe nem tartozó tagjainak az alárendelt szerepet elfogadni.

Gyurcsány Ferenc magának és az őt közelről körülvevő, őt minden körülmények között csak dicsőítő pár vezetőnek és az így kialakított, minden kritikai hangot durván elutasító, a kritizálókat Orbán seggét nyalónak tituláló bázisnak köszönheti a mostani súlyos, és minden bizonnyal tovább súlyosbodó bukást, ami valószínűleg az ő személyes bukását is jelenti. Ez az ő személyes tragédiája.

Ennél sokkal nagyobb az a kár, amit ez a politika az ország sorsát illetően okozott.

Vannak még a pártban is, és vannak a kilépettek, kiebrudaltak között is, akik készek lennének a párt alapvető megújításában részt vállalni, de azt hiszem, ez a vezetés, ezzel a tagsággal erre nem tart igényt, és nem is ad lehetőséget.” – zárja helyzetelemzését Nagy-Huszein Tibor.

Címlapkép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Mellette Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetõje (j2), Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Barkóczi Balázs, a DK szóvivõje (j).
MTI/Szigetváry Zsolt