Ingyenes szállás és étkezés jár a kaszásoknak.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kaszáló tábort szervez, régi hagyományos eszközökkel. A programban az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság is közreműködik.

A kaszálótáborban megtanulható a kasza fenése, kalapálása és használata.

Aki kedvet érez az ősi technika elsajátításához, azt szívesen látják 3 napra a gyönyörű Háromhután, július közepén. A tábor résztvevőinek a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ingyenesen biztosítja a szállást és a napi háromszori étkezést – szemlézte a sokszinuvidek.24.hu.

Őseink tudása ma is segíthet

A múlt század elejéig, amikor még a kaszálás gépesítése nem kezdődött el, a kaszálás lassú ütemű munkafolyamat volt, ami emberi erővel történt. A betakarítás lassan haladt, egy nagyobb területen akár hetekig elhúzódhatott, így létrejöttek frissen kaszált, le nem kaszált, illetve különböző mértékben újrasarjadt foltok, kialakítva a legkedvezőbb mozaikosságot. Ennek is köszönhető, hogy minden állat megtalálhatta az optimális élőhelyet, a növények magot tudtak érlelni. Ez a természetes módszer akaratlanul is

garancia volt az élővilág változatosságának megőrzésére.

A kaszálás időpontját elsősorban a fű érettsége és az időjárás határozza meg, ám a gazdálkodó elképzelését fontos természetvédelmi tényezők is árnyalják. Szem előtt kell tartani a gyep aktuális állapota, az ott élő fajok igényeit. Éppen ezért a Natura 2000 területeken a kaszálás bejelentés- illetve engedélyköteles.

Aki jelentkezni szeretne a zempléni kaszálótáborba ITT MEGTEHETI.

Borítókép: Búzát kaszál egy férfi a Hármas kerületi kézi aratóversenyen Kunhegyes határában 2014. július 5-én. Fotó: Bugány János/MTI