Első alkalommal került megrendezésre Felvidéken a Külhoni Gyermekpszichológusok Képzése a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) szervezésében május 30-án a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában Komáromban. A rendezvény szakmai partnere a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórház 2017 óta.

Vörös Mária, az SZMPSZ alelnöke köszöntőjében elmondta, eddig a képzések kizárólag Budapesten zajlottak, korlátozott létszámban, most azonban, hogy kihelyezett képzésre került sor, bárki jelentkezhetett. Rámutatott, hogy sajnos

Szlovákiában ma is nagyon kevesen jutnak hozzá anyanyelvükön megfelelő terápiához, fejlesztéshez.

Örömét fejezte ki, hogy sok szakembert meg tudtak szólítani. A képzésre összesen 28-an jelentkeztek, közülük 17-en pszichológusként működnek, egy iskolapszichológus és egy gyermekpszichológus, 6 gyógypedagógus, 1 mentálhigiénés szakember, 1 viselkedéselemző és egy pedagógus vett részt a képzésen.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy immáron hatodik éve működik az SZMPSZ alapszabálya értelmében létrejött Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása, mint a speciális fejlesztőmunkát végző szlovákiai magyar szakemberek országos szakmai és érdekképviseleti szervezete. Kérte a jelenlévőket, hogy aki még nem tagja, az fontolja meg, hiszen a társulás célja ezen szakmai közösség összefogása, szakmai koordinálása, érdekképviselete.

Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért Felelős Főosztályvezetője elmondta, 2013 óta a gyermekegészségügyi hálózat kibővítésén dolgozik a Nemzetpolitikai Államtitkárság Stratégiai Főosztálya és a Magyar Gyermekorvosok Társaságával, illetve a Bethesda Gyermekkórházzal a kezdetektől együttműködnek.

Hangsúlyozta,

a magyar családok és a magyar közösség megmaradása szempontjából nagyon fontos, hogy magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátásban részesüljenek a gyerekek.

A képzés kapcsán megemlítette, annak összeállításában aktívan részt vettek maguk az érdeklődők is, hiszen kérdőívek segítségével mérték fel, mire lenne igény, milyen témák iránt mutatkozik érdeklődés. Mint mondta, ez az első alkalom, hogy a régióban kerül sor a képzésre, illetve első alkalommal nyílt rá lehetőség, hogy az ADHD-ban érintett családok is részt vehessenek benne.

Megköszönte a 3600 tagot számláló SZMPSZ szervezői munkáját és hogy a program számára biztosították a helyszíneket. A főosztályvezető kiemelte, a 3600 tagot számláló SZMPSZ rendkívül megbízható partnere a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak.

A nap folyamán az érdeklődő szakemberek két előadást hallgathattak meg a Bethesda Gyermekkórház munkatársaitól, majd a képzés leginteraktívabb részében különböző tematikájú workshopokon vettek részt.

Hirsch Anikó a Bethesda mentálhigiénés osztályának főorvosa Korai traumák – kötődési traumatizáció és az idegrendszeri fejlődés címmel tartotta meg lebilincselő előadását, melyben részletesen beszélt arról, hogy a korai traumák, a kötődési traumatizáció mennyire befolyásolja az idegrendszeri fejlődési zavarok előfordulását, különösen akkor, ha párosul hozzá genetikai alap. A gyermekpszichiáter-pszichoterapeuta rámutatott, a gyermekpszichológia a felnőttkori pszichiátriai betegségek prevenciója szempontjából is rendkívül fontos.

Sorompóné Fléger Ildikó ADHD-esetkoordinátor a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról (ADHD) tartott szórakoztató, ám saját tapasztalatait, jó gyakorlatait is felsorakoztató előadást ADHD-val élni és élni hagyni címmel. A betegségre jellemző tünetegyüttesekről elmondta, ezen gyermekekre jellemző a hiperaktivitás, hogy képtelenek egy helyben ülni, nem tudnak huzamosabb ideig koncentrálni, összetettebb feladatokat elvégezni és feltűnően sokat és hangosan beszélnek. Előadásában többek között kifejtette, egy ADHD-val élő gyermektől nem lehet elvárni, hogy ne legyen dührohama, hiszen 12 éves koráig nincs is rálátása a saját viselkedésére, és hogy az milyen mértékben befolyásolja a környezetét, magyarázta.

Az előadásokat követően Radnai Johanna klinikai szakpszichológus Krízis, krízisintervenció címmel tartott az érdeklődő szakembereknek műhelymunkát, illetve részt vehettek még Rácz Hajnalka gyógypedagógus Családterápia című workshopján, emellett még Hirsch Anikó esetmegbeszélést is tartott a felvidéki szakemberek részére. A délután további részében az ADHD-ban érintett családok számára létesült szülőcsoporttal az Eötvös Utcai Alapiskolában Sorompóné Fleger Ildikó és Németh Sándor, a kórházi ADHD Centrum pedagógusa – családterapeuta asszisztense foglalkozott.

Forrás: felvidek.ma

Fotó: Szalai Erika / felvidek.ma