Narancssárga festékporral szórta be Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista szerdán. Időzítésük nem véletlen, akciójukat a csütörtöki nyári napfordulóhoz igazították. Konkrét követeléssel álltak elő, tervük, hogy a kormányok megállapodjanak egy, a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelését és elégetését 2030-ig megszüntető tervezetről.

A dél-angliai ősi kultikus emlékhelynél a fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő csoport tagjai hajtották végre az akciót – számolt be az M1 Híradó. A szervezet által közzétett felvételen az látszik, hogy a két aktivista odarohan az emlékhely kőoszlopaihoz, és nagy nyomású poroltókból narancsszínű port szór a sziklákra – tett hozzá az M1.

A csoport később megnevezte az akció két elkövetőjét, tájékoztatásuk szerint egyikük a 73 éves Rajan Naidu, társa pedig a 21 éves Niamh Lynch volt. Az akciót több látogató igyekezett megakadályozni, majd a rendőrség őrizetbe vette a két embert. Az elmúlt időszakban a szervezet több más nagy értékű képzőművészeti alkotást és történelmi emléket választott hasonló akciók célpontjának.

Az angliai Wiltshire-ben található, körkörösen elrendezett kőtömbökből és földsáncokból álló monumentális őskori építmény keletkezési idejét Kr. e. 2500 és 2100 közé datálják. A régészeti helyet és környékét 1986-ban a világ kulturális örökségének jegyzékébe felvette az UNESCO – ismertette az Index.

Címlapkép: Just Stop Oil /TMX