Az elemző szerint a DK jövője Magyar Péter jövőbeni teljesítményétől függ.

Gyurcsány Ferencéknek jelenleg semmit nem kell csinálniuk, csak várni – mondta a Kiszelly Zoltán, a Századég politikai elemzési igazgatója a Mandinernek annak kapcsán, hogy mi történhet a június 9-i voksoláson a legnagyobb vereséget elszenvedő DK-val.

Az elemző szerint ami zajlik, az olyan, mint egy szinuszgörbe:

mindig felbukkan egy új ember, akibe beleszeretnek az ellenzékváltó szavazók,

és aki azt ígéri, hogy egyedül fog győzni. Azután kiderül, hogy ez nem megy, és jön megint a teljes összefogás, amelynek a DK is részese. Így Gyurcsánynak csak arra kell vigyáznia, hogy a pártja – bármilyen formációban is – de releváns, azaz öt százalék feletti párt maradjon. Ha pedig a mindenkori ellenzékváltó erő amortizálódik, akkor jönnek ők.

Kiszelly szerint

Gyurcsány tudja azt, hogy alanyi jogon 2006 után sosem fognak nyerni, ők arra játszanak, hogy egy kormánykoalíció részesei legyenek.

Az elemző emlékeztetett: Gyurcsány sem miniszterelnökként kezdte, később lett csak az.

„Az ugyanakkor biztos, hogy Gyurcsányék elvesztették az O1G szekciót” – fogalmazott Kiszelly. Ebben érezték igazán otthon magukat, de Magyar Péter ellopta tőlük ezt a pozíciót. A kérdés, hogy újra vissza tudják-e magukat küzdeni a vörös sarokba.

Fontos ugyanakkor a matematika: ha Magyar Péter meg tudja őrizni a 30 százalékos támogatottságát, akkor elhiszik róla, hogy egyedül is tud nyerni. Ebben az esetben bajban lesznek, de ha képesek lesznek frakciót alakítani, akkor nem lesz vége a DK-nak.

Jelenleg tehát az látszik, hogy a DK jövője Magyar Péter jövőbeni teljesítményétől függ.

Arról, hogy nem kellene-e a választási vereségnek személyi következményekkel járnia a pártban, az elemző azt mondta: 2009-ben már Gyurcsány meghúzta ezt és a háttérbe vonult, majd utána arra hivatkozva, hogy nem jöttek jobbak helyettük, visszatért. Kiszelly szerint hiába szólította fel gyakorlatilag távozásra a párt egyik gyulai alapítója és fogalmazott meg éles kritikát a pártvezetéssel szemben a párt egykori alelnöke, Nagy-Huszein Tibor,

nem teheti meg a híveivel, hogy visszavonul.

Bár a DK elnöke a választás után jelezte, hogy ilyenkor jogos kérdések jönnek, de mit kiderült, esze ágában sincs otthagyni a politikát.

Mandiner

Kiemelt kép: Facebook