Szeptembertől két részletben 75 milliárd forintos uniós forrást bocsát a hazai kis- és középvállalkozások részére a GINOP Pluszban. Ezzel lehetőség nyílik olyan gépek és eszközök beszerzésére, amelyek hozzájárulnak az adott cég üzleti folyamatainak innovációjához.

Beruházni, fejleszteni vágyó magyar kis- és középvállalkozásokban nincs hiány, az ezt segítő fejlesztési forrásokra ugyanakkor hosszú ideje hiába várt a versenyszféra. Az a cégvezető, aki az elmúlt években pásztázta a pályázati piacot, rendszerint azzal szembesült, hogy a 2014–2020-as uniós ciklusban már nincs, a 2021–2027-es időszakban pedig még nincs pénz. Most azonban felcsillant a remény a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) révén, jön ugyanis a GINOP Plusz 2.1.3-24 kódszámú felhívás, amely a

„kkv-k innovációs képességének támogatását” célozza.

Szeptemberben jön a pénz

A társadalmi egyeztetés május végén lezárult, a tervezet szerint két részletben – idén szeptemberben és jövő márciusban – 75 milliárd forint válik elérhetővé. Az első szakasz 40, a második 35 milliárd forintot tartogat, de az sem elhanyagolható szempont, hogy a teljes keretből csak 15 milliárd forint kerülhet fejlett régióba. 20–50 millió forintot lehet igényelni, legalább 30 százalékos önerővel, ekkora az előlegként lehívható összeg aránya is. Több ezer mikro- és kisvállalkozás juthat vissza nem térítendő támogatáshoz, miután a várhatóan zöld utat kapó projektek száma 1500-3750, így nem túlzás azt állítani, hogy régóta várt dömpingpályázat érkezik szeptember 3-án.

Az innovatív, fejlődni képes vállalkozások részére ismételten lehetőség nyílik gépek és eszközök beszerzésére, fontos kitétel azonban, hogy a fejlesztéseknek az üzleti folyamatok innovációjára kell irányulnia, melynek eredménye egy olyan új vagy továbbfejlesztett megoldás, ami jelentősen eltér a vállalkozás korábbi gyakorlatától

– mondta az Indexnek Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check (ECC) Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője, aki egyben a Magyar Metál Fémipari Klaszter menedzsere is.

További részletek ITT olvashatóak!

Kiemelt kép: windirect.hu