Az ellenzéki média továbbra is igyekszik a keleti tőke ellen hangolni a lakosságot, ezúttal azonban alaposan mellényúltak.

A 24.hu pénteken közölt egy cikket, amiben azt állították, hogy hiába valósul meg sok ázsiai nagyberuházás Magyarországon, a befektetők rendszerint vállalhatatlan feltételeket diktálnak, és végső soron a magyar építőipar jár rosszul. Az ilyen és ehhez hasonló elemzésekkel azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha lényegében a kormány a magyar építőipar ellen dolgozna. Joó István kormánybiztos, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a közösségi oldalán reagált a hírportál állításaira, tételesen cáfolva azokat.

A lap állításaival szemben a vezérigazgató bejegyzésében leírta, hogy konkrét számokat kértek be több milliárdos ázsiai projektekről, amelyek igazolták, hogy általában ezek a cégek 70-100% között szoktak magyar építőipari szereplőkkel dolgozni. Ezek tehát olyan nagyberuházások, amelyekből a magyar építőipar is profitál, patrióta módon. Lényegében a valóság pont az ellenkezője annak, amint az ellenzéki portál próbált sugallani az olvasóinak.

Megint fake news, és uszítás a keleti befektetők ellen

– kezdte bejegyzésében a HIPA vezérigazgatója.

„A kínai CATL debreceni üzemének építése kapcsán az eddig tendereztetett munkálatokból 70 százaléknyit vittek el magyar vállalatok. Az ugyanabban az ipari parkban épülő, szintén kínai Semcorp esetében ez az érték 90 százalék. A koreai SK iváncsai üzemét 70 százalékban magyar cégek építették” – tette hozzá.

A kínai CPMC makói üzeménél az eddig kiírt munkákat teljes mértékben magyar cég nyerte meg. Ez lenne a nulla részvétel?! A valóság tehát az, hogy a magyar cégek, ezáltal pedig a költségvetés is jelentős bevételekhez jut már a beruházások kivitelezése során is.

– hangsúlyozta a kormánybiztos.

Via Mandiner

Kiemelt kép: ipu.org