Egy kaliforniai konzervatív jogvédő csoport hívta fel a figyelmet arra, hogy a küszöbön álló alkotmánymódosítás eltörölné a házasság hagyományos definícióját. A családon belüli házasságtól a gyermekházasságon át a „poliamor” kapcsolatokig a legelképesztőbb együttélési formákat engedélyezhetnék.

Alapvető jogként jelenhet meg Kalifornia állam alkotmányában az úgynevezett házasságkötéshez való jog, ha az Egyesült Államok nyugati tagállamában elfogadják a küszöbön álló alkotmánymódosítást – erről beszélt a kaliforniai családi tanács (CFC) elnöke a Fox News amerikai hírtelevízióban.

Az 5. számú alkotmánymódosítás célja a Kaliforniában jelenleg hatályos egyik irányelv hatályon kívül helyezése, amely szerint házasság csak egy férfi és egy nő között köthető.

Az alkotmánymódosítást Scott Wiener, a kaliforniai törvényhozás demokrata szenátora és Evan Low képviselő terjesztette be az azonos neműek házasságának védelme érdekében.

Ha elfogadják a módosítást, a kaliforniai állami alkotmány alapvető jogként kezelné a házassághoz való jogot.

Csakhogy a CFC szerint ez a jog az 5. számú alkotmánymódosítás szövegében túlságosan nyitott, és nem a hagyományos házassági struktúrák normalizálásához vezet, sőt, felborítja azokat, ami a szervezet szerint

árthat az ilyen családokba kerülő gyermekek fejlődésének.

Jonathan Keller, a CFC elnöke szerint a javaslat hatására kinyílna Pandora szelencéjét: „Lehetnek testvérek is, akik összeházasodnak, vagy akár az unokaöccsök vehetik el az unokahúgaikat. Apák vagy anyák is házasságot köthetnek a saját gyermekeikkel” – nyilatkozta Keller a Fox Newsnak.

A javaslat az úgynevezett poliamor kapcsolatokat (például három ember házasságszerű együttélését) is legalizálná.

Oaklandben már valóság

Aggodalomra ad okot, hogy mindez nem pusztán fikció: a kaliforniai Oakland város tanácsa már áprilisban elismerte a „poliamor családokat” – emlékeztet a konzervatív hírcsatorna.

Keller szerint az alkotmánymódosítás elfogadása valóságos katasztrófa lenne, ha törvénybe iktatnák. Emlékeztetett: jelenleg Kalifornia azon kevés államok egyike, ahol a gyermekházasság, tehát a felnőtt kor (ami az USA-ban 21 év) elérése előtt megköttetett házastársi kapcsolat továbbra is legális. A családvédő szervezet által idézett felmérés adatai szerint

2021-ben Kaliforniában 8789, 15 és 17 év közötti fiatal kötött házasságot.

Hogy a gyermekházasságok és a családon belüli (vérfertőző) kapcsolatok legalizálásában érdekelt csoportok mellett kiknek kedveznek a kaliforniai változtatások, arra a Breitbart.com korábbi cikkéből is lehet következtetni. A konzervatív hírportál korábban arról számolt be, hogy Joe Biden elnöksége alatt, az amerikai csapatok Afganisztánból való hirtelen távozását (2021) követően sok ezer afgán férfi számára gyorsították fel az amerikai vízum kiadását.

Csakhogy rendszeresen jogi akadályba ütköztek, amikor a többnejű iszlám házasságban élő kérelmezők összes feleségének is vízumot próbáltak szerezni. Afganisztánban ugyanis, mint a legtöbb muszlim országban, a saría (az iszlám hagyomány részét képező vallási törvény – a szerk.) a muszlim vallás törvényeknek megfelelő alkotmányuk jóvoltából megengedett a többnejűség.

Az igazi menekültek

Mindeközben tovább tart Kalifornia egyre csökkenő népességével kapcsolatos, 2020 óta tartó számháború. Abban az esztendőben 180 ezer fővel csökkent az állam lakossága – először azóta, hogy Kalifornia 1850-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz. Ennek okai között az elemzők kiemelik, hogy a koronavírus-járvány mellett

a magas adók, ingatlanárak, a hajléktalanok gyarapodó tábora és a folyton emelkedő megélhetési költségek

miatt távoztak tömegesen az emberek az államból.

Bár a trend megfordulni látszott, s a népességcsökkenés 2022-ben megállt, számos forrás, többek között a Fox is rámutatott: több kaliforniai nagyvárosból is folytatódik a kiáramlás a kisebb városokba, az állam megfizethetőbb részeibe vagy az államon kívülre.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Pixabay