A Welt kommentelőinek ezrei álltak ki Orbán Viktor békemissziója mellett, Brüsszellel szemben.

A Welt beszámolója alatti többezres hozzászólás nagy része a magyar álláspontot támogatja.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, az EU-elnökség első napjaiban Moszkvába látogatott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az esemény heves kritikákat váltott ki az EU köreiben. Josep Borrell például azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktornak nem volt mandátuma Brüsszeltől erre az útra, és a látogatás kizárólag Magyarország és Oroszország közötti bilaterális kapcsolatokat érinti. De Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Olaf Scholz német kancellár is nemtetszését fejezte ki a kormányfő békemissziója kapcsán. A Welt a lemondott találkozó miatt aggódott, de a kommentelői Orbán Viktor mellé álltak

A magyar kormányfő békemissziója kapcsán a Welt többek között arról írt, hogy Magyarország lemondta a hétfőre tervezett találkozót Annalena Baerbock (Zöldek) szövetségi külügyminiszter és kollégája, Szijjártó Péter között Budapesten, mivel mint azt a magyar kormányfő bejelentette: hétfőn újabb találkozó következik a békemisszió kapcsán.

A Welt cikke szerint a szövetségi külügyminisztérium sajnálja a lemondást, mert „egy komoly és őszinte személyes megbeszélés a két külügyminiszter között (…) nagyon fontos lett volna Orbán Viktor miniszterelnök meglepő és koordinálatlan moszkvai útja miatt” – tette hozzá a tárca.

Csakhogy a Welt beszámolója alatt több ezer hozzászólást írtak, amelyek nagy része a magyar kormány és békemissziója mellett áll ki. Lefordítottunk néhányat közülük, melyeket alább közlünk:

Claude T.:

„Végre valaki, aki képes komoly béketárgyalásokat folytatni. Az óvoda többi részét aligha veszi komolyan Vlagyimir.”

Manfred W.:

„Orbánt Putyin minden bizonnyal komolyabban veszi, mint v.d. Leyent, Borrellt, Scholzot stb. Orbán korábban Zelenszkijnél volt, lehet, hogy Putyinnak üzent? Egyértelmű, hogy az EU politikája az ukrajnai háborúval kapcsolatban eddig kudarcot vallott”

Joseph T.:

„Senki sem veszi Bärbockot komolyan. Az, hogy ott van-e vagy nincs, teljesen mindegy.”

Konrad B.:

„Bárki, aki még észnél van, valószínűleg nélkülözheti Ms. Baerbock erkölcsi utasításait.
Az éghajlatnak is jó.”

Gernot G.:

„Magyarország lemondja Baerbockot, Kína lemondja Habecket, Izrael lemondja a német beavatkozást, a gazdasági fejlődés lemondja Németországot – hogy lehet?”

Jörg G.:

„A magyarok nem akarják hallgatni a moralizáló dadogást…na és? Megértem, hogy a magyarok nem akarják vesztegetni az idejüket.”

Alexander W.:

„A legjobb esetben, idén végre visszatér a béke. Orbánnak és az EU-nak itt van lehetősége fontos szerepet játszani. Ezért jár a Nobel-békedíj.”

Via Mandiner

Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook