Orbán Viktor a svájci Weltwoche újságírójának adott egy bő 20 perces videóinterjút, nem sokkal azt követően, hogy elindult Moszkvából, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozott.

Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök pénteken a Kremlben tárgyalt. A miniszterelnököt a találkozóról egy svájci lap, a Weltwoche főszerkesztője, Roger Köppel még a repülőn tudta meginterjúvolni (ugyancsak Köppel közölt exkluzív részleteket pár napja azt követően is, hogy Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel találkozott).

Köppel most a Moszkvából Azerbajdzsánba, vagyis a Türk Államok tanácskozására vezető úton kérdezte a miniszterelnököt. Elsőként azt a kérdést tette fel: „Találkozott Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?”

Különleges. Már csak azért is, mert el lehet képzelni, hogy mi minden fölött rendelkezik. Ön a robbanófejeket említette, de ott van a terület, a népesség és az óriási természeti erőforrások, amelyekkel rendelkeznek. Tehát ez egy valódi birodalom. Egy ember, aki egy valódi birodalmat ural

– hangzott Orbán Viktor válasza.

Hozzátette ugyanakkor, hogy 14. alkalommal találkozott Putyinnal, ezért már ismerős volt számára ez az érzés. Arra a kérdésre, hogy miként készült fel a találkozóra mentálisan, azt mondta: először 2009-ben találkoztak Putyinnal Szentpéterváron, amikor még ellenzékben volt, és akkor még arról beszéltek, hogy a két ország konfliktusokkal terhelt történelme fényében milyen kétoldalú kapcsolatokat tudnának kialakítani.

Két nap alatt szervezték le a moszkvai meetinget, így szivárgott ki a találkozó 

Köppel később azt is felvetette, hogy Orbánt sokan kritizálják amiatt, hogy túl barátságos az oroszokkal, és megkérdezte, hogy mit gondol erről. „Elsősorban a magyarok és a béke barátja vagyok […]. Azért tárgyaltam Putyinnal, mert a legrövidebb és leggyorsabb megoldás ahhoz, hogy lezárjuk a háborút és békét hozzunk létre” – válaszolta a kormányfő,

majd megjegyezte, hogy a Kremlben tett látogatást teljes titokban egyeztették le.

„Az a találkozó teljes titoktartás mellett lett előkészítve. Először Kijevben voltam és Zelenszkijjel találkoztam, majd amikor az véget ér, elkezdtem szervezni a találkozót Putyinnal. El tudja képzelni, hogy két nappal későbbre találkozót szervez?” – mondta Orbán Viktor.

Majd arra a kérdésre, hogy az autóúton kezdte-e el szervezni a találkozót, azt mondta: „Nem, küldtem egy titkosított üzenetet a külügyminiszternek, hogy kezdjen el szervezni valamit. Mert tudja, a kommunikációs eszközöket teljes mértékben megfigyeli a többi nagyfiú, és próbáltam a szőnyeg alatt tartani ezt, amíg csak lehet.” (Mindezek fényében elképzelhető, hogy nem véletlenül telefonált Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel a kijevi látogatás idején).

Orbán Viktor ezután azt is elmondta, hogy szerinte mégis miként szivárgott ki a találkozó.

Rájöttek, hogy van egy bérelt repülőgép, egy magyar katonai gép, amely engedélyt kért ahhoz, hogy átrepüljön Lengyelország felett. Ez volt a pont, amikor kiszivárgott. De addig teljesen irányítás alatt tartottuk

– fogalmazott.

Újabb meglepő találkozókat ígért

A kormányfő e ponton beszélt arról, hogy az e hetihez „hasonlóan meglepő találkozásokra” kerülhet sor a jövő héten is, amelyeket szintén csak akkor fognak bejelenteni, amikor megérkezik a helyszínre. Hogy kikkel és milyen kontextusban, azt nem fejtette ki, de ezt követően az uniós ügyekről kezdett el beszélni (elképzelhető, hogy az új EU-s pártcsaládjukhoz lesznek köthetők a találkozók).

Ezután visszakanyarodott a moszkvai találkozóra, és azt mondta:

én maradtam az egyetlen nyugati vezető, akinek egyszerre van esélye beszélni Kijevvel és Moszkvával. Mindenki más olyan helyzetet hozott létre, amelyben nincs esélyük közvetlen kommunikációra mindkét főszereplővel, különösen az oroszokkal.

Beszélt arról is, hogy nem szabad személyes kritikának venni azokat a támadásokat, amelyeket a moszkvai látogatás miatt kapott, és a legfontosabb az, hogy mielőbb véget vessenek a háborúnak, mert naponta százak halnak meg. Majd szóvá tette, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár volt az utolsó nyugati vezető, aki 2022 áprilisban, vagyis több mint 2 éve Moszkvában járt.

Mint mondta, ez azért problémás, mert így nem ismerik az oroszok álláspontját. „Az első célom az volt, hogy közvetlenül feltehessem a kérdéseket, alapvetően három kérdést” – mondta.

Elmondása szerint Putyin részletes választ adott e kérdésekre. Állítása szerint a másodikra (amelyik arról szólt, hogy lehet-e a béketárgyalások előtt fegyverszünetet kötni) azt mondta: „Nem túl optimista ezzel kapcsolatban.”

„Tudja, Zelenszkij azt mondta, hogy azért nem optimista, mert az oroszok Ukrajna ellen használnák ezt ki. Putyin azt mondta, hogy az ukránok használnák fel”

– elevenítette fel Orbán Viktor, aki állítása szerint ezt válaszolta Putyinnak:

Én azt mondtam: fontoljuk meg. Értem az érvelését, de gondolja meg. Minden nap számít az életüket vesztő fiatalok miatt, legalább gondolja meg, ne söpörje félre.

A miniszterelnök hozzátette: azt is megtudta, hogy az oroszoknak van konkrét tervük a háború utáni rendezésre, az orosz–EU-kapcsolatokra. „Erről még túl korai beszélni, de bárkivel hajlandók tárgyalni erről” – fűzte hozzá.

Az orosz elnök „több mint 100 százalékban racionális”

Roger Köppel azt is megkérdezte Orbán Viktortól, hogy milyen személynek tartja Vlagyimir Putyint, aki sokak szerint sértett emberként viselkedik a Nyugattal szemben. A kormányfő azt mondta: 2009-ben megegyeztek Putyinnal, hogy kölcsönös tisztelet mellett dolgoznak együtt, és nem tudja, milyen sértett emberként, mert ő sosem sértette meg.

Először is az összes tárgyalás, megbeszélés jó hangulatban zajlott vele. Másrészt egy száz százalékig, több mint 100 százalékban racionális személy. Amikor tárgyal, amikor elkezd kifejteni valamit, amikor ajánlatot tesz, akkor hihetetlenül racionalista. Hidegvérű, nagyon óvatosan, pontosan formálja [a szavakat]. Igazi kihívás tárgyalni vele, és felkészülni, ha azonos intellektuális-politikai szinten akarsz lenni vele

– fogalmazott Vlagyimir Putyinról Orbán Viktor.

Végül arra a kérdésre, hogy az oroszok miként értékelték a látogatást, Orbán Viktor azt mondta: mindenki tudja, hogy a háborúnak előbb-utóbb véget kell vetni, és abban reménykednek, hogy sokáig élhetnek, ezért szerinte pozitívan állnak ahhoz, „ha Nyugatról olyasvalaki, mint én, idejön és felteszi a kérdéseit, majd azt mondta: »Ti is számítotok, érdekel a véleményetek«, mert a békének közös elhatározáson kell alapulnia.”

Amikor realizálják, hogy a Nyugatról valaki idejön – mert a Nyugatot itt ellenségnek tekintik –, és azt mondta, hogy beszéljünk más módon […] akkor az némi reményt és jó spirituális környezetet hoz létre.

Végül arról beszélt, hogy a béke felé a politikusoknak kell megtenniük az első lépéseket, meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat. Majd azt mondta, hogy a következő meglepetés hétfőn érkezik, amivel az új európai pártcsalád megalakulására utalhatott.

A minap egyébként az orosz sajtóban azzal véleményezték a találkozót, hogy Orbán Viktor – az utóbbi interjúban folytatott tárgyalásainak köszönhetően – a legalkalmasabb személy, aki a világ nagyhatalmai közt közvetíthet.

Íme, a teljes interjú:

Via Index

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher