Az egyik televíziós csatorna stábja több olyan ukrán menekültet is megszólaltatott, akik rettegnek a muzulmán többségű brit városnegyedekben.

Visszautasítják a támogatott szálláshelyeket különböző brit városokban az ukrán menekültek, mert nem érzik magukat biztonságban olyan negyedekben, ahol a lakosok elsősorban iszlám vallásúak. Erre világított rá Channel 4 News műsorszolgáltató egyik stábja. A műsorban az hangzik el, hogy sok ukrán nő nehezen tud beilleszkedni olyan közösségekbe, amelyek kulturálisan sokkal sokszínűbbek, mint amihez otthon, Ukrajnában hozzászokott.

Az Egyesült Királyság kormánya a Homes for Ukraine, vagyis az Otthonok Ukrajnának elnevezésű program keretében azért fizet a lakástulajdonosoknak, hogy ha van egy-két szabad szobájuk, akkor ott elszállásolják az Ukrajnából menekülőket. Az egyik ilyen lakástulajdonos mesélt a csatorna riporterének a tapasztalatairól. Elmesélte, hogy

az egyik nő, aki nála lakott, arra panaszkodott, hogy „túl sok a muszlim” a környéken.

„Eléggé megdöbbentett bennünket, hogy milyen problémásnak találta a különböző kultúrákat. Túl sok a muszlim, túl sok a különböző bőrszínű ember” – mondta a lakástulajdonos egy ukrán nőről, aki kisgyermekével együtt költözött az otthonába. Az ukrán menekült többször is megemlítette, hogy retteg és nem érzi magát biztonságban egy ilyen negyedben.

A nő és a gyereke végül máshol keresett szállást.

Egy Olga nevű ukrán nő a hírcsatornának egy olyan támogató csoport találkozóját követően beszélt, amelyet azért hoztak létre, hogy az ukránok jobban megértsék Nagy-Britannia soknemzetiségű kultúráját. Azt mondta, hogy „elképesztő” volt látni ennyi különböző hátterű embert, és, hogy ő ehhez egyszerűen nem volt hozzászokva, hogy ilyen környezetben éljen. Egy másik ukrán nő, Oksana elmondta, hogy

„Kijev legjobb környékéről Birmingham legrosszabb környékére” költözött, és bevallotta, hogy nagyon félt.

A riporter azt mondta Oksanának, hogy “sokan nagyon megsértődnének” azon, hogy nem érzi magát biztonságban a környéken, mire ő azt válaszolta, hogy utánanézett a rendőrség bűnügyi adatainak, amelyek iszlám terrorizmusról szóló esetekről számoltak be. A riportból kiderült, hogy Oksana is elköltözött Birminghamből egy új környékre.

V4MA

Kiemelt kép: Vuk Valcic/Shutterstock