Terjedelmes interjút készített az Israel Hayom vezető izraeli lap Orbán Balázzsal, Orbán Viktor miniszterelnök politikai főtanácsadójával. Az interjút teljes terjedelmében, változtatás nélkül közölte a Neokohn, portálunk ebből az írásból idéz.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legközelebbi tanácsadója és Magyarország egyik vezető konzervatív gondolkodója, Orbán Balázs neve bekerült a héten az izraeli belpolitikai vitákba. A fiatal tanácsadó (36 éves) ugyanis válaszolt arra tweetre, melyet Jair Lapid ellenzéki vezető tett közzé, és amelyben Magyarország gazdasági helyzetét bírálta.

Magyarországon 24%-os az infláció és 48%-os az élelmiszerárak növekedése az idén. Ide vezet minket Levin és Netanjahu” – írta a Twitteren Lapid. Orbán válaszában azt írta: Lapid úr súlyos választási veresége sem igazolja az álhírek terjesztését, a magyar gazdaság 4,5%-kal nőtt, a munkanélküliség 2022-ben rekord alacsony, 3,9%-os volt. Izrael egyértelműen nem Magyarország, saját útját kell járnia. Magyarország igaz barátja marad Izraelnek.

Az interjú szerzője megkérdezte Orbánt, hogyan vélekedik arról, hogy Magyarország részese lett az izraeli belpolitikai vitának – olyannyira, hogy Izraelben az ország „magyarosításáról” beszélnek.

„Még nem hallottam erről” – mondja nevetve Orbán, aki hozzátette:

„mindenekelőtt úgy gondoljuk, hogy Magyarország és Izrael stratégiai partnerek és barátok. Nagyon reméljük, hogy Izrael jó pályára lép és sok sikert kívánunk. Ha tehetünk valamit Izraelért, szóljanak nekünk. Ám úgy gondolom, hogy Izraelnek saját pályára van szüksége, ahogyan a nekünk is. Személy szerint a nemzeti-vallási ideológia közel áll a szívemhez. Ez egy ideológiai mozgalom a nyugati világban, amelyet egy izraeli-amerikai, Yoram Hazoni fogalmazott meg, aki szerint a modern időkben a konzervativizmus csak pozitív nacionalizmushoz köthető. Vagyis hazája érdekeire kell összpontosítania, és az önbecsülés kimutatásával rendkívül stabil nemzetközi státuszt érhet el. Ha liberális és univerzális elveket akar alkalmazni, akkor veszített. Magyarországnak és Izraelnek megvan a maga útja , és reméljük, hogy a közöttünk lévő stratégiai partnerség felvirágozhat.

Remélem, hogy lesznek olyan területek, ahol elmélyíthetjük együttműködésünket – gazdaság, haderő, innováció, ipar és a közös külpolitikai célok előmozdítása. Izraelnek most konzervatív-jobboldali kormánya van, mint Magyarországnak.

„Tapasztalataink vannak a tradicionális családok és a hagyományos intézmények támogatásában, a nemzeti érdekek alkotmányos intézményeken keresztüli védelmében. Ha az izraeli kormánynak van olyan tudása ezeken a területeken, amivel hozzájárulhatna a mi sikereinkhez, azt szívesen vesszük.”

Magyarország az elmúlt években Izrael legnagyobb támogatója, különösen az Európai Unió soraiban. Történt-e jó irányba változás ezen a téren?

„Nagyon szomorú, hogy gyakran egyedül érezzük magunkat ebben a kampányban. Kevés ország áll ki mellettünk. De van néhány, főleg Közép-Európából, így nem vagyunk teljesen egyedül. Sajnos Izrael támogatása ellentmondásos a nyugat-európai országok szemében. Ez őrültség, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt még nem ez volt a helyzet.”

/……/

Orbán úgy folytatta:

„Ha meg akarod érteni ennek a helyzetnek a hátterét, akkor a fő probléma a bevándorlás. Az elmúlt évtizedekben a Közel-Keletről, Közép-Ázsiából és Afrikából emberek milliói érkeztek menedékkérőként és illegális bevándorlóként európai országokba, és ott is maradtak. Sokan közülük állampolgárokká válnak és szavazati jogot kapnak és ezek között az emberek között nagyon erősek az Izrael-ellenes nézetek. Ezért Nyugat-Európában a mainstream politikusok, akiknek nem az elvek, hanem a maguk érdekei, a túlélés számítanak, készek magukévá tenni Izrael-ellenes álláspontokat.

Közép-Európában, különösen Magyarországon, nagyon erős vélemény fogalmazódott meg az illegális bevándorlás ellen, mely álláspontot a magyar lakosság támogat. Ezért a magyar lakosság is határozottan támogatja Izrael Államot, amely egy olyan világos nemzeti-vallási állam, mint Magyarország, amely hisz az innovációban, az erős hadseregben és a meglévő nemzetközi struktúra közös fenntartásának képességében. A tömeges bevándorlás egyre nehezebbé teszi Izrael helyzetét a Nyugaton.”

/……/

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a szerző azt kérdezte Orbán Balázstól, lát-e esélyt arra, hogy elkerülhető legyen a nagyobb eszkaláció.

„Legalábbis remélem és imádkozom ezért. Ami most történik, az nagyon ijesztő. Az egész egy helyi konfliktusként kezdődött, 2014-ben és 2022-ben. Sok európai ország azt mondta, hogy nem akar katonailag beavatkozni az eseményekbe. Most viszont Németország tankokat küld, sőt Európában is beszélnek repülőgépek átadásáról. Az eszkaláció egyértelmű, ha azt nézzük hol voltunk egy éve és hogy hol tartunk ma. Ha ez alapján próbálja az ember megbecsülni mi fog történni 2024-ben, az elég ijesztő és ez aggaszt bennünket.

Nagyon örülnénk, ha valaki – egy erős ország erős vezetője – jönne, és energiát fektetne abba, hogy megpróbálja meggyőzni a konfliktusban érintetteket, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz. Senki nem mondja, hogy könnyű lesz. Először is tűzszünetet kell elérni, amely során tárgyalásokat kell folytatni a békeszerződésről. A békekötés nagyon nagy kihívás, de valakinek közvetítőnek kell lennie.

Ezért is örültünk annyira, hogy Benjamin Netanjahu megnyerte a választásokat.

Nemcsak azért, mert ugyanabból a politikai táborból érkezett, mint a Fidesz és a párjaink közti kapcsolatok kiválóak, hanem azért is, mert szerintünk Netanjahu lehet az a tekintéllyel bíró nemzetközi személyiség, aki rendelkezik azzal a tapasztalattal, tudással és vezetői képességgel, hogy megpróbálja meggyőzni Ukrajna és Oroszország vezetőit, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, valamint az Egyesült Államokat is. Ki más volna erre alkalmas? Ezért volt az, hogy a legutóbbi izraeli választások nemcsak az izraeli nép szempontjából voltak fontosak, hanem úgy gondolom, hogy fontosak lehetnek az egész világ számára, amely a békéért imádkozik…

Forrás: Neokohn

(Címkép: Origo/Csudai Sándor)

A teljes interjút itt olvashatják.