Ursula von der Leyen és Manfred Weber már megerősítenék az EU határvédelmét. A hírre Orbán Viktor miniszterelnök is reagált közösségi oldalán: „Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU szárazföldi határainak megerősítésével kapcsolatban a legsürgetőbb feladatnak a bolgár-török határ rendezését nevezte. Ezt az Európai Parlament brüsszeli plenáris üléstermében mondta a migrációról és a menekültügyről szóló vita során – olvasható Orbán Viktor bejegyzéséhez linkelt oldalon.

A migráció európai probléma, amelyet európai eszközökkel kell megoldani – mondta von der Leyen, és rámutatott:

„A legsürgetőbb problémák jelenleg a Bulgária és Törökország közötti szárazföldi határon jelentkeznek. Megerősíthetjük igazgatási kapacitással, biztosíthatunk infrastruktúrát és felszerelést, például drónokat, radarokat és más felügyeleti eszközöket, ahogyan azt az elmúlt években tettük Romániában, Spanyolországban, Görögországban és Lengyelországban. A FRONTEX jelenlétét is növelhetjük” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint pedig „kivételes esetekben kerítésekre is szükség van. Ami kivételes eset, az lehetőség, és az EU-nak finanszírozni is kell tudnia.”

Ezt ellenezte a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének vezetője, Iratxe Garcia. Szerinte „nem lehetünk Európa erődje, hanem meg kell védenünk a szolidaritás Európáját”.

Forrás: hirado.hu