A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach visszautasította Volodimir Zelenszkij ukrán vezető meghívását, hogy látogasson el vele Bakhmut városába – közölte az Inside the Games. A portál szerint a sportszövetség nem enged az ukrán nyomásgyakorlásnak.

„Jelenleg nem tervezünk újabb ukrajnai látogatást” – jelentette be a NOB a híroldal szerint. Zelenszkij azután hívta meg Bachot Bakhmutba, hogy a bizottság közölte, keresik a lehetőséget arra, hogy az orosz és fehérorosz sportolók is részt vehessenek a 2024-es párizsi olimpián. Bach álláspontja szerint a NOB-nak semlegesnek kell maradnia, a kijevi rezsim vezetője viszont azt válaszolta: jöjjön el Ukrajnába, hogy a „saját szemével lássa, a semlegesség nem létezik”.

A cikkben felidézik, hogy egyre több európai ország csatlakozik az egyelőre informális orosz–fehérorosz ellenes sportdiplomáciai koalícióhoz. Kamil Bortniczuk lengyel sportminiszter állítólag azt mondta, hogy hazája és Nagy-Britannia élen jár ennek megszervezésében, és készek ultimátumot adni a NOB-nak abban az esetben, ha a szervezet ragaszkodik a semlegességéhez.

A NOB azt válaszolta, hogy „rendkívül sajnálatosnak tartja a bojkottal való fenyegetést”, és ragaszkodott ahhoz, hogy a történelem bebizonyította, a bojkottok „nem érték el politikai céljaikat”.

Európa sportminiszterei pénteken nagy-britanniai találkozójukon vitatják meg az oroszok sportversenyekre való visszaengedésének kérdését – közölte az MTI.

Forrás:  Magyar Hírlap

Kép forrása: Shutterstock