Nukleáris fegyvereket csupán kettő alkalommal használtak a világban: Hirosimában és Nagaszakiban. „Nem véletlen tehát, hogy hogy ezekhez az eszközökhöz NEM nyúlnak vissza” – jelentette ki portálunknak N. Rózsa Erzsébet egyetemi tanár.

Nincs rá garancia, de nem gondolja úgy, hogy atomháborúvá gerjedhet az ukrajnai konfliktus, és azt sem tartja elképzelhető forgatókönyvnek, hogy Oroszország nukleáris eszközökhöz nyúlna – fogalmazott a Mandiner.hu-nak N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanára.

A szakértőt annak kapcsán keresték, hogy Vlagyimir Putyin elnök múlt hét kedden bejelentette: Oroszország felfüggeszti a részvételét az USA-val kötött atomfegyverzet-csökkentési megállapodásban, az ún. Új START-egyezményben.

(Ez volt az Egyesült Államokkal kötött utolsó, még érvényben lévő szerződés az atomfegyverzet korlátozásáról, amit 2021-ben hosszabbítottak meg öt évre.)

E mellett egy másik orosz vezető, Dmitrij Medvegyev (jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese) nem egyszer utalt már atomfegyverek bevetésére.

N. Rózsa Erzsébet azt mondta, a Új START-egyezmény egy olyan megállapodás, ami a két szuperhatalom, az Egyesült Államok és Oroszország között jött létre a bevethető nukleáris fegyverek számának a korlátozásáról. Nem az arzenál megszüntetéséről, nem a felszámolásáról, nem a használat tilalmáról, hanem a korlátozásáról.

„Ettől persze nagyon fontos lépésről volt akkor szó. Putyinék lépését ezáltal én sokkal inkább egyfajta politikai zsarolásnak vélem, mintsem valós veszélyforrásként, támadószándékként” – állapította meg.

Az érdeklődésre reagálva később utalt Rácz András Oroszország-szakértő kapcsolódó interjúira, amelyekben Rácz arról értekezett, hogy az orosz elnök amúgy sem lenne képes egymaga atomháborút indítani.

„Nukleáris fegyvert indítani a vezérkar tud az elnök utasítására azáltal, hogy utasítja a bevetésre az adott katonai egységet. Az orosz nukleáris erők azonban az elit elitje. Lehet bízni abban, hogy ők Putyin parancsa ellenére sem lőnének (…) És a Putyin körül lévők sem hagynák, hogy radioaktív hamuvá változtassák Oroszországot” – ecsetelte Rácz például a Klasszis Klubban.

N. Rózsa ezt követően emlékeztetett, nukleáris fegyvereket csupán kettő alkalommal használtak a világban: Hirosimában és Nagaszakiban.

Az elrettentés képessége a legnagyobb potenciál az atomfegyverekben.

Ha mégis lenne orosz támadás, ellencsapásra ennél is kisebb az esély, hogy akár az USA, akár Franciaország, akár az Egyesült Királyság válaszcsapást mérne az oroszokra egy Ukrajnában elkövetett atomcsapásra” – fogalmazott lapunknak N. Rózsa Erzsébet.

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: AFP