Március 3-án, tehát ma 20 órakor kezdődik meg a Népligeti felüljárón a forgalomterelés kiépítése – erről a Budapest Közút tájékoztatta a Világgazdaságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy március 4., szombattól a hídon kifelé továbbra is kettő, a centrum irányában viszont már csak egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni.

A változás ideiglenes, de aki arra számítana, hogy csak rövid ideig marad érvényben, az téved: a korlátozás a várakozások szerint egészen júliusig tart, tehát négy hónapon keresztül biztosan. Ez pedig túlzás nélkül tömegeket érint, hiszen a Népligeti felüljáró, illetve az alatta lévő kereszteződés Budapest egyik legforgalmasabb útszakasza.

A Ferencvárosi Torna Club is felhívta a figyelmet a lezárásra és arra, hogy mindenki időben induljon el a 20.15-kor kezdődő Fradi–Mezőkövesd mérkőzésre.

A becslések szerint az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozása felett átívelő  híd napi forgalma hozzávetőlegesen 15 ezer jármű irányonként. Vagyis 24 óra leforgása alatt a hídon mintegy 30 ezer jármű halad át.

A zárás csak a befelé tartó közlekedést sújtja, így ennek a mennyiségnek nagyjából a fele szenvedheti el leginkább, hogy az egyik sáv hosszabb időre kiesik a Népligeti felüljárón. Azt is pontosan lehet tudni, hogyan korlátozzák a haladást rajta. A városközpont felé vezető oldalon a külső sávot körülbelül 200 méter hosszban zárják le a Pénzverde előtti résznél. Előzetesen nem állapítható meg, hogy emiatt hogyan rendeződik majd át a közlekedés, mindenesetre az valószínűsíthető, hogy az Üllői úton észak felé tartó forgalom egy része a felüljáró helyett a Könyves Kálmán körúton folytatja útját. Az Üllői úton a reggeli és a délutáni csúcsban lehet számítani nagyobb sorképződésre, a forgalom lassulására.

Dugó tehát még úgy is lesz, hogy egyébként a munkálatokat végző vállalkozó folyamatosan arra törekszik, hogy minél kevésbé zavarja a közúti forgalmat. A BKK ettől függetlenül arra hívta fel a figyelmet, hogy a felüljáró kapacitása a jelenleginél kisebb lesz, ezért a belváros irányába tartóknak a közösségi közlekedést, elsősorban az M3-as metró használatát javasolja.

Mint ahogy arról a Világgazdaság korábban beszámolt, a lezárásra azért van szükség, mert megkezdődött az 1978-ban átadott műtárgy állapotának részletes vizsgálata. A kiemelt közlekedési szerepű, hatalmas terhelésnek kitett 45 éves híd kapcsán a Budapest Közút kiemelte, hogy azon továbbra is biztonságosan lehet közlekedni az érvényben lévő súlykorlátozás figyelembevételével: a 12 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át rajta, a BKK által üzemeltetett buszok esetében pedig a 19 tonnánál nehezebb járművekre vonatkozik a tilalom.

A lap tudomása szerint a vizsgálat arra a kérdésre keresi a választ, hogy el kell-e bontani a Népligeti felüljárót, vagy sem.

Mindezt pedig hivatalos dokumentum is megerősíti. Még december végén függesztettek ki egy hirdetményt Budapest Főváros Kormányhivatal Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztályának fejlécével. Ennek a tárgya egy bontási engedélyezési eljárásban hozott döntés volt. A megfogalmazás szerint egészen pontosan „a Budapest, Üllői út–Könyves Kálmán körút feletti híd (Népligeti felüljáró) hídgerendáinak részleges bontási engedélyezési eljárását” folytatta le a hatóság. Az engedély megszerzése a Budapest Közút vizsgálatának előfeltétele volt, vagyis ez még nem a végleges bontásról szól – az ugyanis még nincs eldöntve –, hanem a tartószerkezet állapotfelmérésének elindításához kellett.

A Népligeti felüljáró állapotának részletes felméréséhez szükséges munkálatok szerződéses értéke kis híján nettó 185 millió forint. A kapcsolódó közbeszerzési eljárásban a legolcsóbb ajánlatot az A-Híd Zrt. adta, ő kapta a megbízást. A név ismerősen csenghet szélesebb közönség számára is, a Lánchidat is ez a cég újítja fel. Ezért a pénzért a társaság a következő feladatokat végzi el:

  1. a két kiválasztott hossztartó gerenda eltávolítása,
  2. illetve a részleges bontás, amely kiterjed a burkolatra, a szalagkorlátra, a szegélyekre és a dilatációkra is,
  3. kiépíti a szükséges forgalomtechnikát (vasbeton terelőelemekkel leválasztja a városközpont felé vezető oldalon a külső sávot, a vasbeton terelőelemeken belül ideiglenes védőkorlátot épít),
  4. és kialakítja az ideiglenes vízelvezetést.
    Mindez a hídon haladó, illetve a híd alatti forgalom biztonságát és a szabadon maradó szerkezetek védelmét szolgálja. A laboratóriumba szállított minták átfogó műszaki vizsgálatát és a bontás nyomán szabaddá vált szerkezeti elemek állapotának helyszíni vizsgálatát a cég megbízásából a szerződés keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei végzik el.

Forrás: VG.hu

Kép: Kallus György