A brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottjainak továbbra is börtönben kell maradniuk – derült ki ma

Eva Kailinak, az Európai Parlament (EP) volt alelnökének még legalább további két hónapig, Marc Tarabella belga EP-képviselőnek pedig egy hónapig kell őrizetben maradnia a bíróság pénteki döntése alapján.

A szocialista politikusokat védő ügyvédek kedden kérték a korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolt védenceik szabadlábra helyezését.

Marc Tarabella mentelmi jogát február 2-án függesztették fel, majd az ügyészség tíz nappal később vádat emelt ellene, és előzetes letartóztatásba helyezte. Eva Kailit a vesztegetési ügy kirobbanásakor, december 9-én tartóztatták le, miután a belga rendőrség a lakásán 150 ezer euró készpénzt talált.

Eva Kaili mellett decemberben tartóztatták le Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –, az olasz Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozott és Niccolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját, akit február közepén kiengedtek a börtönből.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Marc Tarabella és Eva Kaili (AFP)