A német főváros vezetése kínosan ügyel az egyenjogúságra.

Az új szabályok szerint ezentúl mindenkinek megengedett a topless fürdőzés Berlin uszodáiban és fürdőiben. Az intézkedést egy sikeres diszkriminációellenes panaszt követően vezették be, amelyet 2022-ben nyújtott be egy 33 éves nő, aki azután tett panaszt, miután távozásra szólították egy fel egy uszodából amiért nem akarta eltakarni a mellét.

A nő panaszában azzal érvelt, hogy az uszoda szabályzata nem tartalmazott semmilyen nemre vonatkozó előírást, és csak azt írta elő, hogy az ügyfelek „közönséges fürdőruhát” viseljenek.

Doris Liebscher Berlin diszkrimináció ellenes ombudsmana az egyenlő jogok megteremtése felé tett lépéseként üdvözölte az intézkedést. Elmondta, hogy

„az új szabályozás egyenlő jogokat biztosít a férfi, női vagy nem bináris berlini lakosok számára, és jogbiztonságot teremt az uszodai személyzet számára”.

A város önkormányzatának közleménye szerint a berlini fürdők nemek szerint semleges módon fogják alkalmazni a fürdőzési szabályokat. Hozzátéve, hogy

„a topless úszást ezentúl minden nőnemű vagy nőiesnek érzékelt mellű személy számára lehetővé kell tenni a város nyilvános fedett és szabadtéri uszodáiban”.

Az új szabályok azonban nem jelentik azt, hogy a berlini nőknek kötelező topless úszniuk hiszen, ha akarják, továbbra is eltakarhatják a mellüket.

Nem Berlin az első német város, amely ilyen szabályokat vezet be. Az északnyugati Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Siegen városa és a szomszédos Alsó-Szászország tartományban található Göttingen is megtette ezt 2022-ben, a tartomány fővárosa Hannover pedig tavaly év végén követte a példát.

Arról egyelőre nem adtak hírt, hogy a gyakorlatban mit szólnak az uszodák muzulmán vendégei a monokinihez.

Mandiner

Kiemelt kép: Annette Riedl/dpa