Az európai parlamenti bizottság egyik tagja személyeskedő megjegyzéseket tett a találkozó végén – mondta az NMHH elnöke, aki éppen arra bátorította a küldöttség tagjait, hogy jöjjenek gyakrabban. Koltay András (a képen) azt is jelezte, hogy míg az ellenzéki sajtó már megkapta a jelentést, nekik még nem küldték el azt hivatalosan. A Mandiner egyébként úgy tudja, hogy a delegáció csak ellenzéki médiumok képviselőivel találkozott Magyarországon.

„A szakirodalom szerint a média függetlenségének egyik alapvető kritériuma, hogy a független orgánumnál dolgozó újságírók fokozottan szem előtt tartják a médiaetika általánosan elismert szakmai normáit. Ezen etikai normák például azt is megkövetelik, hogy ha valakiről cikk készül, akkor még annak közzététele előtt lehetőséget biztosítanak álláspontja kifejtésére. Ezúttal ez elmaradt – ahogyan valamennyi, az esetről beszámoló médium esetében is” 

– nyiltkozta a Mandinernek Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, akit a Népszavában megjelent információkról kérdeztünk.

A baloldali napilap állítása szerint Koltay András az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának héttagú delegációjával való tavaly novemberi találkozója során bizonyos kérdéseket provokatívnak minősített, és távozóban megkérte őket, hogy ne jöjjenek többet Magyarországra.

Koltay szerint meglepő tanulsága az EP-delegáció látogatásának, hogy a képviselők milyen eszközökkel igyekeznek előmozdítani a szabad és független nyilvánosság ügyét. Ezen eszközök között ott szerepel a célzott kiszivárogtatás és a tények szemrebbenés nélküli eltorzítása.

„Nem volt ez másként sok hasonló esetben sem, de az ember mindig jobbat remél” – hangsúlyozta Koltay.

Közölte: nem tud nyilatkozni a jelentés tartalmáról, mert míg másoknak azt megküldték, azoknak, akik mint meginterjúvolt fél a tartalmát véleményezhetnék, azonban nem. Ezzel együtt az NMHH elnöke bízik benne, előbb-utóbb hozzájuk is elér az anyag, hivatalosan is.

Az elnök kifejtette: „a megbeszélés jobbára a megszokott, udvarias mederben zajlott. És igen, fenntartom, hogy a média függetlensége és pluralizmusa sokkal bonyolultabb szakmai kérdések annál, mint hogy politikai furkósbotként, a szlogenek szintjén a beszélgetőtárs fejéhez verjük. De ettől még természetesen tiszteletben tartom, ha erről a delegáció egyes tagjai mást gondolnak”.

„Az emlékeim szerint 6-8 főből álló delegáció egyetlen tagjával volt élesebb hangütésű dialógusom. A képviselő hölgy egyértelműen arra akart rávenni, hogy foglaljak állást a  médiahatósági munkához semmilyen módon nem kapcsolódó politikai kérdésekben, miközben én úgy készültem, hogy ha valaki az NMHH-hoz jön, akkor nyilvánvalóan a médiahatóság munkáját és a magyarországi nyilvánosság állapotát kívánja megismerni ”– idézte fel az NMHH elnöke.

„Miután többször elutasítottam a beszélgetés értelmezhetetlen elterelési kísérletét (amelyet az illető képviselő asszonyon kívül senki más nem kísérelt meg az elmúlt 12 évben, más hasonló alkalmak tucatjain sem), a hivatalos rész végén, elköszönés közben, tört angolsággal tett rám néhány személyeskedő megjegyzést” – folytatta az elnök. Ezeket én egyfelől visszautasítottam, másfelől jeleztem, hogy a diplomácia efféle eseményekre nézve is kötelező íratlan szabályait figyelembe véve legalábbis meghökkentenek a történtek. Koltay azt is hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem kérte meg a delegációt arra, hogy ne jöjjenek többé Magyarországra, erre oka sem lett volna, továbbá az imént említett diplomáciai normákat is tiszteletben tartja. „Éppen ellenkezőleg: arra bátorítanám őket, jöjjenek minél gyakrabban, és beszélgessünk minél többet, hátha mindez jobban elősegítené a kölcsönös megértést” – hangsúlyozta Koltay András.

A Mandiner teljes cikke itt olvasható

Szerző. Baranya Róbert

Kép: Ficsor Márton