A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban átneveztek több olyan alkotást, amelynek címében az „orosz szó” szerepel. Egy örmény portál és Moszkva is tiltakozott az értelmetlen akció ellen.

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum több olyan – általa kiállított – műalkotás átnevezésébe kezdett, amely címében az „orosz” kifejezés megtalálható. Az ötlet a New Jersey-i Egyetem ukrán kutatójának, Okszana Szemenyik művészettörténésznek fejéből pattant ki, aki az amerikai CNN hírcsatornának elmondta:

„Rájöttem, sok ukrán művészt oroszként szerepeltetnek különböző gyűjteményekben.”

A kampány során a múzeumban kiállított képek közül, a francia impresszionista Edgar Degas Orosz táncos című képét Táncos ukrán ruhában címűre cserélték. Ilja Jefimovics Repin orosz festőt pedig ukránként kategorizálták, mert a mai Ukrajna területén született 1844-ben, amikor is nem létezett önálló Ukrajna.

A túlbuzgó múzeumi döntéshozók egy esetben visszakozni kényszerültek: Ivan Konsztantyinovics Ajvazovszkij örmény nemzetiségű, orosz festő származásának megváltoztatása miatt az örmény-amerikai portál, az Asbarez felemelte szavát. Hasonlóan tett Mihail Svidkoj orosz elnöki biztos is, aki szerint

az akció nem művészeti vagy éppen kulturális indíttatású, hanem egyértelműen politikai jellegű.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt a világhírű múzeum igazgatója, Max Hollein, aki szerint az intézmény kurátorai, szakértői folyamatosan vizsgálják a gyűjtemény darabjait annak érdekében, hogy a műtárgyakat a legpontosabban tudják katalogizálni.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta nem ez volt az első eset, hogy az aktuális politikai irányoktól vezérelve szankciókkal sújtsák az orosz kultúrát és annak képviselőit.

Forrás: hirado.hu

Civilek.Info:

No, erre szokták azt mondani, hogy a semmittevő azt a látszatott akarja kelteni, mintha lázas tevékenységet végezne. Ennek eredménye az ilyen és ehhez hasonló abszurditás. Ráadásul kilóg a lóláb, mert ezek a tunya érvényesülni vágyok jól tudják, hogy ha a politikai szeleket meglovagolják, nincs ember, aki ellentmondjon a hülyeségnek, ugyanis napjainkban a hangos kisebbség miatt az emberek nem azt mondják, amit gondolnak, hanem azt, amit elvárnak az agyhalott üvöltözők. Hogy az orosz kultúrának mi köze a mostani háborúhoz, azt még azok sem tudják megmagyarázni, akik előállnak ilyen bugyutaságokkal. Ráadásul elméletükben nincs semmiféle következetesség, ugyanis, ha már itt tartunk, Wagner műveit is süllyesztőbe kellene tenni, mert Hitler kedvence volt, de lehetne még több német költőt és írót is felsorolni. De kezdeményezhetnék azt is, hogy a Ford autók nevét meg kellene változtatni, ugyanis közismert, hogy Henry Ford antiszemita volt.

Soroljuk még? Minek, hiszen az észbontó elvakult ötleteknek sose lenne vége és úgy tűnik egy ideig nem is lesz.