Petteri Orpo finn konzervatív vezető (a képen) győzelmet aratott Sanna Marin miniszterelnök baloldala felett – írta meg a BBC. A brit közszolgálati csatorna hírportálja szerint a Nemzeti Koalíció (NCP) vezetője már ünnepel is: 

A vasárnapi finn parlamenti választás a várakozásoknak megfelelően három nagy párt fej fej melletti küzdelmét hozta, épp úgy, mint négy évvel ezelőtt, amikor a Sanna Marin vezette szociáldemokraták nyertek a populistának mondott Finnek Pártja és a jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Koalíció előtt.

A szavazatok közel 97,7 százalékának összeszámlálása után a konzervatív Nemzeti Koalíció vezet 20,7 százalékkal a szélsőjobboldali Finnek Pártja (20,1 százalék) és Sanna Marin miniszterelnök pártja, a Finn Szociáldemokrata Párt (19,9 százalék) előtt.

Ha az NCP-nek sikerül megtartania a fölényt, akkor Petteri Orpo kap lehetőséget arra, hogy tető alá hozzon egy kormánykoalíciót – ami jó eséllyel egyet jelent azzal, hogy Sanna Marin miniszterelnöksége véget ér – írta a Reuters.

A finn igazságügyi minisztérium honlapján követhető hivatalos adatok szerint egyébként az utolsó pillanatig változtak az eredmények.

Elemzők rámutatnak, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Sanna Marin nélkül a kormánypárt támogatottsága lényegesen alacsonyabb lenne, ez azonban nem biztos, hogy elegendő lesz ahhoz, hogy újból kormányt alakíthassanak.

Az öt és fél milliós ország miniszterelnöke nem mondható tipikus kormányfőnek. Korábban nyíltan beszélt arról, hogy két nő nevelte fel, és igen korán, 34 évesen vált a valaha volt legfiatalabb finn kormányfővé.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: MTI/AP/Lehtikuva