Az Európai Bizottság gőzerővel dolgozik egy olyan átláthatósági törvényen, amelynek alapja az a magyar törvény lenne, mely miatt hadjáratot indított hazánk ellen az EU és a fősodratú nyugati média.

Az Európai Bizottság egy olyan, átláthatósági törvénynek nevezett jogszabályt dolgoz ki, amely a korábbi magyarországi civiltörvényhez hasonló intézkedéseket tartalmaz. Röviden mindez azt jelenti, hogy az EU arra kötelezné a nem kormányzati szervezeteket (NGO), hogy tüntessék fel az EU-n kívülről származó bevételeiket, EU-n kívüli támogatóikat és tegyék átláthatóvá a donációk összegét. Mint ismert, a törvény magyarországi bevezetése nyomán sajtóhadjárat indult hazánk ellen. Gyakorlatilag nem volt olyan jelentősebb nyugati médium, amely ne írt volna elítélően a jogszabályról, amelynek kapcsán az ENSZ és az Európai Bizottság is kritikát fogalmazott meg – írja a Magyar Nemzet.

A tervezetről hírt adó Politico brüsszeli lap is hasonlóságot vélt felfedezni az előkészítés előtt álló jogszabály és a korábbi, magyarországi „civiltörvény” között.

Emlékezetes, 2017-ben a kabinet azért vezette be ezt az intézkedést, hogy átláthatóvá tegye a civil szervezetek külföldi támogatásait. A szabályozás szerint az egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot.

A jogszabályt annak ellenére bélyegezték az érintett szervezetek és a baloldali sajtó „orosz típusú” törvénynek, hogy az az oroszországinál jóval enyhébb volt és hasonló szabályozás van érvényben az Egyesült Államokban és Izraelben is.

Borítókép: az Európai Parlament (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)