Már az is fontos, hogy beszélünk róla, és sok megtévesztett fiatalnak felnyitjuk a szemét!


Ragaszkodunk ahhoz, hogy a Nemzeti kastélyprogramban felújított csodás épületeink a közösség tulajdonában és kezelésében maradjanak – írja posztjában L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kulturális örökség védelme krízishelyzetekben című tanácskozáson arra kívántuk felhívni a figyelmet, hogy fegyveres konfliktus, terror­akció, természeti katasztrófa, energiaválság idején vagy a woke és még inkább a zöld­aktivisták okozta vandalizmus megjelenésekor miképpen óvhatjuk meg kulturális javainkat, örökségünket. Látszólag nyugodtak lehetnénk, hiszen hosszú ideje békében élünk, de az előző évtized árvizei, vörösiszap-katasztrófája, koronavírus-járványa, a szomszédunkban magyar életeket is követelő, igazságtalan háború, a törököket és a szíreket sújtó hatalmas földrengés, valamint a nagy európai múzeu­mokat fenyegető anarchista vandalizmus éberségre és alapos felkészülésre int bennünket is.

A legkönnyebben a mérhetetlen álszentségükről és demagógiájukról elhíresült klímaaktivisták támadásaira tudunk felkészülni. Már az is fontos, hogy beszélünk róla, és sok megtévesztett fiatalnak felnyitjuk a szemét.

A környezetünkért érzett jogos aggodalom ugyanis senkit nem jogosít fel szellemi-művészeti értékek tönkretételére. Hamis az az állítás, hogy az emberiség jobban óvja a művészek által létrehozott, múzeumokban lévő alkotásokat, mint a saját környezetét, de még ha így lenne is, akkor sem az a válasz, hogy festményeket, szobrokat, épületeket rongálunk meg. El a kezekkel a múzeumainktól, műtárgyainktól, köztéri alkotásainktól!

Forrás: Mandiner