Felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő, aki ezt Pozsonyban, vasárnapi sajtótájékoztatóján jelentette be. Döntését megelőzte, hogy a héten kormányának két minisztere is bejelentette távozási szándékát. A köztársasági elnök a kialakult kormányválságra a megbízott miniszterelnök egyik megoldási javaslatát sem találta elfogadhatónak.

Zuzana Caputová tegnap bejelentette, hogy más megoldása nem lévén ügyvezető kormányt nevez ki Szlovákiában a szeptember 30-ra tervezett előrehozott választásokig tartó időszakra. Az államfő azt mondta: ennek élén a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke, Ódor Lajos áll majd.

Így pedig először az ország történetében magyar nemzetiségű miniszterelnöke lehet Szlovákiának.

Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő korábban döntését azzal indokolta, hogy az államfő nem fogadott el javaslatai közül egyet sem, amelyek – mint mondta – biztonságosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése. Az ügyvezető szlovák miniszterelnök azután közölte ezt a döntését, hogy csütörtökön és pénteken kabinetjének két minisztere is bejelentette távozási szándékát.

Eduard Heger – miután kormánya egy ellene beadott parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott – tavaly december óta ügyvezető kormány élén látja el feladatait.

Heger, aki egy csütörtökön elmondott rendkívüli televíziós beszédében még azt hangsúlyozta, hogy az instabilitás elkerülése érdekében az ügyvezető kormánynak fenn kell maradnia a szeptemberi választásokig, vasárnap úgy nyilatkozott: lehetőséget akar adni az államfőnek arra, hogy egy szakértői kormány kinevezésével stabilan vezesse az országot a szeptemberi előrehozott választásokig.

Forrás: M1 / hirado.hu

Fotó: r Benjamin200HU/Wikipedia