Korábban még jogi bűvésztrükkök szükségességéről beszéltek, mára elég egy meggyanúsítás. A jogállamiságra, a demokráciára, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a magánvagyon szentségére épülő amerikai hatalomnak már nincsenek etikai dilemmái. Az amerikai igazságügyi miniszter első alkalommal adott engedélyt arra szerdán, hogy az Egyesült Államokban elkobzott orosz pénzügyi eszközök egy részét Ukrajna támogatására használják fel.

Merrick Garland közleményéből annyi derül ki, hogy a felhatalmazás Konsztantyin Malofejev orosz üzletember Egyesült Államokban elkobzott vagyonára vonatkozik.

Az amerikai hatóságok tavaly az Oroszország elleni szankciós intézkedések megszegésével vádolták meg az orosz üzletembert, aki a vád szerint pénzügyi támogatást nyújtott orosz személyeknek, hogy azok a szeparatizmust népszerűsítsék a Krím félszigeten.

A korábbi bejelentés szerint

több millió dollárról van szó, amelyet egy amerikai banknál vezetett számláról foglaltak le, és amely összekapcsolható a szankciók megsértésével.

Merrick Garland februárban, az ukrán főügyésszel közösen tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy engedélyezni fogja a lefoglalt orosz vagyonelemek felhasználását Ukrajna támogatására.

MTI

Fotó: Illusztráció / Pixabay