A Biblia úgy tanítja, hogy Isten megteremtette az Eget és a Földet, majd a Földet benépesítette teremtményekkel. A világ teremtésként való elismerése megtalálható a többi vallás tanításaiban is. A konferencián arra keresik a választ, hogy a különböző egyházak értelmezésében milyen magatartást kell az embereknek tanúsítaniuk egymással és a minket körülvevő világgal szemben?

A konferencia tehát a „fenntarthatóság” vallási olvasatát feszegeti. Ezért érdekes az a párbeszéd, amelyen nemzetközileg elismert személyiségek is részt vesznek egy nyilvános konferencia keretében május 18-án, csütörtökön, a

Pázmány Péter Katolikus Egyetem,

Teremtésvédelmi Kutatóintézete

és a

Nemzeti Közszolgálati Egyetem,

Vallás- és Társadalomtudományi Intézete

szervezésében az NKE egyetem aulájában, a Ludovika tér 2 számú épületében.

A reggel 9 órakor kezdődő programban – a rektori köszöntők után – a Teremtésvédelmi Kutatóintézetet (TVKI) mutatja be Hidvéghiné Pulay Brigitta az Intézet tudományos munkatársa.

Az előadások sorában a vallásközi párbeszéd szerepéről beszél Ferenc pápa külpolitikájában Sergio Massironi, (Róma) a Vatikán küldötte, majd a muszlim aktivizmus ökológiai alapjairól szól Ursula Fatima Kowanda-Yassin (Bécs) a Sigmund Freud Egyetem meghívott vendége.

Az Ortodox zsidó tanítások is foglalkoznak a teremtés védelmével és erről szól a délelőtti órákban Mendel Myers rabbi (EMIH). Őt követi Kránitz Mihály tiszteletes (PPKE-HTK), aki ugyanezt a témát a katolikus egyház tanításai alapján elemzi.

A délutáni órákban – többek között – a vallásközi bölcsességről, mint a „méreg” ellenszeréről  beszél a London School of Economics globális találkozóinak tanulságai kapcsán James Walters tiszteletes. Az őt követő vendég a Biblia és a Korán áhítatáról és a jelenlegi gyakorlatáról tart előadást “Isten teremtésének hatékony és fenntartható felhasználása” – címmel Antoine Farhat a libanoni Notre Dame Egyetem küldötte.

Később a “Szövetség a Földért” – témáról mondja el gondolatait egy iszlám tudós – Amirah Iqbal, aki bemutatja az muszlim világ törekvéseit a Földért és a természet védelméért. A teremtett világ egyensúlyára való törekvés a Mohamed próféta által létrehozott alapokból következik.

A délutáni panelbeszélgetéseken szó lesz a különböző vallások által előírt mértékletesség és a fogyasztói társadalom között feszülő különbségről valamint a teremtett világ, mint közös kincs és az erőforrásokhoz való hozzáférés ellentétéről is.

A nyilvános eseményre ezen a linken keresztül lehet regisztrálni.

Forrás: CÖF-CÖKA

Kiemelt kép: Magyar Kurír