Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy nem vetik be az amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépeket oroszországi célpontok ellen – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a hirosimai G7-csúcstalálkozó végén. „Zelenszkij egyértelműen megígérte, hogy nem fognak velük orosz légtérbe hatolni” – mondta Biden még Japánban a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Az amerikai elnök elvileg megadta az engedélyt az Egyesült Államok által gyártott F–16-os vadászgépek Ukrajnába szállításához a szövetségi együttműködés keretében, mivel véleménye szerint megváltozott a katonai helyzet a háborúban álló országban.

F-16 Fighting Falcon/U.S. Air Force/photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)/Wikipédia

F-16 Fighting Falcon/U.S. Air Force/photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)/Wikipédia

Biden világossá tette: ha az ukrán csapatok sikeresen előre tudnak jutni a fronton, akkor előállhat olyan katonai helyzet, amelyben nagyobb hatósugarú fegyverekre lesz szükségük, mint amilyenekkel jelenleg rendelkeznek. Hozzátette azt is, hogy egy jövőbeli orosz–ukrán békemegállapodás esetén az F–16-os vadászgépek növelhetik Ukrajna vezetésének önbizalmát arra az esetre, ha az orosz csapatok ismét megtámadnák az országot.

Civilek.Info: Most ez komoly? Mert viccnek nagyon durva lenne! Brávó! A dolog cinikus pikantériája, hogy Biden ezt pont Hirosimában jelenti be, ahol porrá bombázták a jenkik a II. Világháború végén a várost az új szuperfegyverükkel. Ja nem, csak odaküldtek egy kicsi fiút! Ahogy ők hívják: Little Boy.

Mit is mondana erre Bessenyő Pista bácsi:

nooormális? Hát mért nem ad mindjárt atombombát is hozzá, azt se fogja bevetni, ha egyszer megígérte! Sajnos azonban tudjuk, hogy Zelenszkij mondásai és a tettei között zongorázni lehetne a különbséget.

Ugye tudják mivel!

 

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI/AP/Susan Walsh