Érdekes, hogy az aktivista részéről saját felelősségének a kérdése fel sem merült. Persze „számítani lehetett rá” – hogy stílszerűen őt idézzük.

De nem lesz itt gond, a Tanítanék Mozgalom – betartva az úttörők 5. pontját – ahol tud, segít, ezért íziben rendeztek is egy gyűjtést a rendbontó kislánynak, nehogy a házi malacperselyből kelljen szegénynek vállalnia a felelősséget a tetteiért. Majd kifizeti más, ahogy a bolsevikoknál is szokás.

Egyébként imádni való, hogy a Mozgalom (így, nagybetűvel), már a felhívásában is füllent egy ordasat, amikor azt írja:

„Adománygyűjtést indítottunk Pankotai Lilinek, akit megbírságoltak a különböző diáktüntetések szervezése miatt!”

Persze, a szervezés miatt, mi másért. Ez diktatúrában egyébként se szokatlan.

És akkor következzék a Hírklikknek adott interjú-részlet:

„A maximálisan kiszabható büntetést kapta, amiért a május 3-ra meghirdetett demonstráció után a Karmelitához hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket. Mi volt az első reakciója a hírre?

Nem igazán volt reakcióm, hiszen számítani lehetett rá. Tudtam, hogy ez be fog következni, csak az volt a kérdés, mikor. Azt lehet látni, hogy a kormánynak milyen intézkedései vannak, és azokat milyen sorrendben alkalmazza. Egy abszolút bejáratott rendszert használnak már a mindenféle aktivisták, felszólalók ellen. Engem is először eltávolítottak az iskolából, jött a propagandamédia, a hazugsággyár, aztán a fenyegetések, most jön a büntetés. Azért ez egy elég kiszámítható rendszer. Ezért is nem volt reakcióm a büntetésre.

Milyen tanulságot von le ön, és a generációja mindebből, ők is úgy látják a világot, ahogy ön?

Magyarországon a fiatalok nagyrészt a korosztályuknak megfelelően viselkednek, tehát buliznak, a „mit vegyek föl holnap”, és egyéb ilyen kérdések érdeklik őket, amivel semmi baj nincsen, hiszen alapvetően ez lenne a dolgunk. A többiek, azok, akik ebből nem kérnek, a saját dolgaikat félreteszik a hosszú távú céljaik érdekében. Azért, hogy itt nőhessenek fel. Mivel nem csak ellenem indult eljárás, hanem több tüntető diák ellen is, az ő részükről azt tapasztalom, hogy a kormány abszolút nem éri el a célját, sőt, még inkább olaj a tűzre, hogy sok esetben jogtalanul is járnak el velük szemben. Ugyanaz érzékelhető, mint amikor a tüntetéseket elkezdték hazugságokkal lejáratni, vagy az aránytalan erőszaknál: nálunk, fiataloknál ez egyszerűen nem működik. A büntetés sem.

Ön szerint a magas büntetéssel a példastatuálás volt a cél, azért, hogy a többieket elriasszák az ilyen tevékenységtől?

Szerintem mindenféleképpen. Másrészről viszont nem tudni, hogy az véletlen vagy sem, de azokat az embereket „fogják meg”, azok ellen indítanak eljárást, akik szószólói, szervezői az eseményeknek, és mindig az első sorban állnak. Tehát a példastatuálás mellett még figyelnek arra is: azokat az embereket igyekeznek megfélemlíteni, akiknél esélyt látnak rá, hogy „kikapcsolásukkal” az egész tüntetéshullám kifullad. Hiszen ők a szervezők, az első sorban állók, a zászlóvivők, ők az arcai a tüntetéseknek. Vagyis két oldalról is figyelnek arra, kit és mivel vádolnak meg.

Sikerül megijeszteni önöket?

Nem.

Azért 150 ezer forint nem kevés, és ha jól tudom, egy előző tüntetés miatt kinéz még egy további 100 ezres büntetés is. Ez sok pénz, muszáj megkérdeznem, ha fizetni kell, akkor mi lesz? 

Most a Tanítanék Mozgalom segít nekem, hisz’ nincs tapasztalatom abban, hogyan kell számlát nyitni, vagy ilyesmit csinálni. A saját adataimat nem is szívesen adtam volna meg, hiszen az rossz kezekbe is kerülhet. Van bennem egy ilyen félsz, ezért az ilyen dolgokra nagyon figyelek. Viszont a mozgalomnak már vannak olyan eszközei, amikkel tudnak nekem segíteni. Meghirdetnek egy gyűjtést. (Közben a Tanítanék Mozgalom a Facebook oldalán már meg is hirdette: Adománygyűjtést indítottunk Pankotai Lilinek, akit megbírságoltak a különböző diáktüntetések szervezése miatt!”

Kiemelt kép forrása: elemi.hu