Ha egyetért azzal, hogy ez a platán a legszebb, szavazzon!

„Már csak rajtunk múlik, hogy megszavazzuk az Év Fája címet annak a fának, ami nyáron árnyat ad nekünk, minden évszakban gyönyörködtet minket és hosszú évek óta velünk él a Belvárosban”

– írja Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere Facebook-bejegyzésében, egyúttal invitálva mindenkit, hogy adja le voksát Az Év Fája versenyen.

A szóban forgó platánfa a Belváros–Lipótváros egyik közkedvelt terén, az Olimpia parkban található. A fa egy különlegessége, hogy a talajszint közelében elágazó törzzsel rendelkezik.

A fényért való konkurenciaharc eredményeképpen a törzsek kisebb-nagyobb mértékben ferdén növekedtek és csavarodtak.

Belváros Önkormányzata 2013-ban újította meg az Olimpia parkot. A munkálatok során, 2013 novemberében megtörtént az akkor rossz állapotban található fa állapotfelmérése és kezelési javaslatának összeállítása, majd kezelése, amelynek eredményeként a fa azóta is kitűnő egészségi állapotnak örvend.

A parkban nagyon sok ember fordul meg, sokan csodálják a fa terebélyességét, árnyéka kiváló lehetőséget biztosít az idelátogatók számára, időtöltésre, beszélgetésre, piknikre, valamint koronája alatt kisgyermekek generációi játszhattak az elmúlt évek során.

Fa elhelyezkedése: Budapest V. kerület, Olimpia park (hrsz.: 24988; GPS: 47.511197, 19.046899)

Faj: Juharlevelű platánfa (Platanus x hispanica)

Kora: 61

Magassága: 18 méter

Törzskerület: 2,76 méter

Jelölő: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata

Szavazni október 31-ig IDE kattintva lehet.

Forrás és kiemelt kép: evfaja.hu