A jövő évben 4 milliárd 420 millió forintot használhatnak fel a nem állami szociális intézmények a bentlakók fejlesztő foglalkoztatására – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az erről szóló pályázat szerdán jelent meg, az intézmények fenntartói a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján, elektronikus úton adhatják be forrásigényüket harminc napig – közölte Fülöp Attila.

Ez az összeg több, mint 500 millió forinttal haladja meg azt a forrást, amely az idén rendelkezésre állt a fejlesztő foglalkoztatás támogatására.

A pénzt az egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású szociális intézmények használhatják fel a bentlakó fogyatékossággal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg ápoltak fejlesztő foglalkoztatására. Ez elsősorban kézműves termékek előállítását jelenti.

A 160 szolgáltató a támogatás segítségével 295 telephelyen 3300 embert foglalkoztat.

Fülöp Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben Magyarországon egymillióval, 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azt jelenti, hogy 10 év alatt 27 százalékkal nőtt a foglalkoztatás mértéke. Ebben az időszakban a megváltozott munkaképességűek, fogyatékossággal élők körében nőtt a legnagyobb mértékben – 150 százalékkal – a foglalkoztatottak száma.

MTI

Kiemelt kép: Kavosz