Eltörölhetik autóvezetésnél az alkoholfogyasztás teljes tilalmát.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával, az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását ugyanakkor a Belügyminisztérium határozottan ellenzi.

A téma nem új, a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása. Az utóbbi években leginkább a borászok sürgetik, hogy a jogalkotó engedélyezze az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára. A 2008 előtti szabályozás 0,8 ezrelékes véralkoholszintig megengedő volt, azóta viszont a rendőr nem mérlegelhet, az ittas sofőrtől a helyszínen el kell venni a jogosítványát, azt, hogy mennyi időre, a későbbi vizsgálat dönti el.

Bock József és Varga Zoltán borász a 2023. márciusi Borkonferencián – melyet Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyitott meg – a szabályozás enyhítését kérte nyugat-európai és amerikai mintára. A Vinoport szakportál összefoglalója szerint a borkultúra védelmével, a „jótékony élettani hatású borfogyasztás” támogatásával, illetve a csökkenő fogyasztás ellensúlyozásával érveltek.

Bock a kérdés társadalomlélektani vetületét is hangsúlyozta, azaz a bizalom megelőlegezését, megteremtését, mivel szerinte a magyar emberek felelős egyénként képesek lennének „viselkedni” egy a jelenleginél engedékenyebb megközelítés mellett is.

Ha a zéró toleranciát eltörölnék, akkor számításaink szerint évente 8–10 literrel növekedne a borfogyasztás személyenként, magyarázta a borászok szempontjait Bock, kiemelve:

„Az osztrákoknál kulturált borfogyasztás mellett nincsen több baleset, mint nálunk, a horvátoknál ugyanez a helyzet, pedig ott 0,8 ezrelék a határérték”.

A lapnak Lázár János minisztériuma megerősítette, hogy áttekintik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozást.

„A közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is” – olvasható a tárca közleményében, amely arra is kitér: Lázár János egy július 11-i sajtótájékoztatón bejelentette, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, és a miniszter a B kategóriás jogosítvány megszerzésének átalakításról is beszélt, a zéró tolerancia ügyére azonban nem tért ki.

Pintér Sándor tárcája annyit válaszolt, hogy a Belügyminisztériumban nem merült fel a zéró tolerancia eltörlése, és arról a kormány nem is tárgyalt.

A vezetés előtti alkoholfogyasztás megítélése Európában országonként eltérő. A magyar turisták kedvelt úti céljai közül Horvátországban, Olaszországban és Görögországban is megengedőbbek a szabályok. Ez a gyakorlatban a 0,5 ezrelékes véralkoholszint tolerálását jelenti, és ez a helyzet Németországban is, míg Lengyelországban 0,2 ezrelék a limit. Csehországban, Romániában és Szlovákiában viszont hazánkhoz hasonlóan a zéró tolerancia elve érvényes.

24.hu