Egyre többször lehet hallani, hogy nem marad ellenfél nélkül Karácsony Gergely főpolgármester az önkormányzati választás előtt.

Korábban felmerült, hogy a DK Bősz Anett jelenlegi főpolgármester-helyettest indítaná Karácsonnyal szemben. Legutóbb pedig a másik helyettese, Tüttő Kata fakadt ki a főpolgármesterre a BKK-jegyárak emelése miatt. Egyes vélemények szerint ez nem véletlen, hiszen baloldali értelmiségi körök rá akarták lecserélni a főpolgármester-jelölti pozícióban Karácsony Gergelyt.

Úgy tűnik, egyre több a konfrontáció a főpolgármester és helyettese között. Legutóbb a BKK-jegyek áremelésével kapcsolatban ment neki Tüttő Kata Karácsony Gergelynek.

− Nézze, szerintem erről azért kérdezze a főpolgármestert, mert én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat − mondta a főpolgármester-helyettes a Hír TV-nek. Karácsony Gergely múlt heti bejelentése szerint a jegyek ugyan csaknem harminc százalékkal drágulnak szeptembertől, de Tüttő Kata szerint a bérletek árához egyelőre nem nyúlnak. Egyébként a főpolgármester tavaly júniusban még úgy nyilatkozott: „Nem emeljük a vonaljegyek és a bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit”.

Ennek fényében érdekes az a sajtóban megjelent feltételezés, hogy bizonyos ellenzéki baloldali körök Tüttő Katára akarták lecserélni Karácsony Gergelyt. Pár héttel ezelőtt legalábbis ellenzéki belharcokról cikkezett az Átlátszó.hu. A portál nem kevesebbet állított, mint hogy Karácsony Gergely megpuccsolására történtek kísérletek a baloldali értelmiségi körökben.

Az „összeesküvés” pontos dátuma nem derül ki, viszont a cikk szerint a puccskísérlet tavaly május környékén történhetett. A baloldali hírportál szerint a Momentum és a DK egymás között szerette volna felosztani a fővárost, az alku szerint a Momentum állíthatott volna főpolgármester-jelöltet.

Ezzel egy időben baloldali értelmiségiek Karácsony Gergely megpuccsolásán dolgoztak. Ez nagyjából egy időben történt azzal, amikor Lengyel László politológus is szervezkedésbe kezdett Karácsony lecserélésre, azonban a jelöltnek kinézett Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elhárította a felkérést.

A puccskísérletről megkérdezett Tüttő Kata azzal hárította el a magát tényfeltárónak beállító baloldali portál cikkében leírtakat: „Most hallok erről először, jót nevettem rajta”.

A Magyar Nemzet megkereste Lengyel László politológust, hogy valóban volt-e ilyen puccskísérlet. Ha volt ilyen értelmiségi csoport, miről tárgyaltak és beszéltek-e Tüttő Katával. Egyelőre azonban nem kaptak választ a baloldali politológustól, ahogyan nem reagáltak az érintett ellenzéki pártok sem. Vagyis egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta ezt az értesülést Tüttő Katán kívül senki.

Nem először merült fel a sajtóban, hogy Karácsony mellett vagy helyett lehet másik ellenzéki jelölt is a főpolgármesteri pozícióra, legalábbis a háttérben ezzel is zsarolhatják Budapest jelenlegi vezetőjét. − Egyértelműen Bősz Anett lesz a DK főpolgármester-jelöltje, ha a párt végül úgy dönt, hogy nem áll be Karácsony Gergely mögé az önkormányzati választásokon – állították egybehangzóan lapunk baloldal belső ügyeire rálátó forrásai még tavasszal.

Elmondásuk szerint Karácsonynak őszig van ideje arra, hogy Gyurcsány Ferenc elvárásának eleget téve „harcoljon” a kormánnyal, illetve személyes támogatottságát növelje.

A DK-ban ősszel döntenek arról, hogy beállnak-e Karácsony Gergely mögé, akinek így eddig van ideje arra, hogy eleget tegyen Gyurcsány Ferenc elvárásainak a támogatásáért cserébe, illetve hogy saját, személyes népszerűségét növelje.

Mint ismert, még tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Spirit FM-nek adott interjújában beszélt arról: nem alapértelmezett, hogy támogatják Karácsony Gergelyt. Ezzel szemben Karácsony Gergely a Telexnek úgy nyilatkozott: száz százalékig biztos abban, hogy újraindul a 2024-es önkormányzati választáson.

Magyar Nemzet