Szinte nincs olyan nap, hogy ne hallanánk valami elképesztő, droggal kapcsolatos történetet a kerületből. A jelenség már-már a 90-es években tapasztaltak szintjére növekedett, amikor még Nyócker volt Józsefváros. És mit tesz eközben a Pikó-féle városvezetés? Egyes lépései arra utalnak, mintha egyenesen ide importálnák a problémát – írja a hirnyolc.hu.

Egyre több helyről halljuk, hogy lépcsőházakba, kapualjakba, a Pikó telepítette mobilvécékbe vagy éppen az „épített” mellékhelyiségekbe húzódva lövik be maguknak a bódító szert a drogfüggők.

Manapság a Stáhly utcában rendszeresen benyomják a házak kapuját, a lépcsőházakban kábítószereznek, végzik el dolgukat drogszemetet, vizeletet és fekáliát hagyva maguk után

– tudta meg a lap egy ott lakótól. Zoltán szerint visszatért a kerület a 90-es évekbe, amikor a társasházak egymás után szereltettek zárat a bejáratokra.

Vissza a Nyóckerbe

Ezt erősítette meg az Illés utcában lakó Frici is, aki tragikusnak nevezte a helyzetet. Mint mondja: havonta 40 ezer forintba kerül a kapu javítása, mert folyamatosan bemennek oda a szerhasználók.

A leveleket kiszedik a postaládából és abba tekerik a drogot. Reggelente meg ott az alufólia, meg az öngyújtó, meg egyéb tárgyak. A lakók – főleg az idősek – már félnek kimenni az utcára, különösen a dohánybolt környékére, ahol a gyanús alakok ólálkodnak – fogalmaz Frigyes.

A játszótér előtt zajlik minden

Egy másik – névtelenséget kérő – lakos levélben kereste meg az újságot, jelezvén, hogy a Losonczi téri köztéri illemhelyet immár szinte csak kéjhölgyek, illetve drogosok használják. Szerinte rendszeresen mennek be párok – akár egyneműek is – és 10-15 perces légyott után távoznak, mások bódult állapotban hagyják el a helyszínt.

drogos-nyolcker-játszótér

Losonczi téri WC: „Szinte csak kéjhölgyek, illetve drogosok használják.” Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A probléma azért is súlyos, mert a közvécé mellett közvetlenül játszótér található, és ennek a látványnak vannak kitéve a gyerekek. A lakos úgy tudja a mosdóban több alkalommal találtak drogszemetet – fecskendőt, tasakokat, fóliákat.

Tűosztás helyett valódi segítség

A probléma az elmúlt években vett erős lejtmenetet. A lehetséges okokra Ferencz Orsolya világított rá, aki 2019 előtt a kerületi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot (JKEF) vezette.

Mint mondja: annak idején teljesen új alapokra helyezték a JKEF-et. Kiebrudalták Józsefvárosból azt az alapítványt, amely kontrollálatlanul osztogatta a tűket, és behoztak olyan szereplőket, akik a probléma valódi megoldásán dolgoztak. Ez utóbbiak egyike volt az Emberbarát Alapítvány, akiknek a segítségével a függőket fekvőbeteg ellátásba irányították.

Pikóék lemondtak a probléma megoldásáról?

Az Emberbarát Alapítvány egyik vezetője, Bereczki Sándorné elmondása szerint minden nyolcadik kerületi beteget, aki náluk jelentkezett, akár a járó- akár a fekvőbeteg ellátásba ingyenesen látták el, mert az akkori önkormányzat magára vállalta ennek hozzájárulási költségeit. Az együttműködésüket a Pikó András vezetése alatt nem hosszabbították meg, akik nem is közölték, hogy mi volt ennek a döntésnek az oka.

Pár év alatt évtizednyit csúszott vissza a kerület

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkája többrétegű volt: akkreditációs képzéseket tartottak és utcai megkeresőszoláglatot is üzemeltettek. A JKEF elnöki tisztségéről 2019 után mondott le Ferencz Orsolya miután látta, hogy ebben a közegben lehetetlen érdemi munkát végezni. Nem óhajtottam a felelősségben osztozni – világított a lemondás okára Ferencz Orsolya.

Az országgyűlési képviselő úgy látja, momentumos utódjától túl sok tevékenységet nem lehetett látni az elmúlt években. „Itt sem dolgoznak, egyszerűen nem csinálnak semmit. Ennek a szomorú következményét viszont nagyon is látjuk; Józsefváros pár év alatt egy évtizednyit csúszott vissza ezen a területen is” – fogalmaz karcosan Ferencz Orsolya.

drogos nyolcker fecskendő

Kapualjakban, lépcsőházakban, köztereken, közvécében… A fotó illusztráció. Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Visszacsempészték a tűosztó szervezetet

A JKEF egykori elnöke egyvalamiben téved: Pikóék valamit csináltak ezen a területen, csakhogy abban nem sok köszönet volt-van.

A baloldali városvezetés egyik első intézkedése volt, eltörölni a korábbi szabályozást, amely tiltotta az életvitelszerű tartózkodást lépcsőházakban, így sokan megfordulhatnak a lépcsőházban, anélkül, hogy ki lehetne őket penderíteni. Ezen felül felszámolták a polgárőrséget és úgy tűnik, a rendőrség támogatása sem olyan fontos már Pikóéknak, mint elődeiknek volt.

Továbbá a korábban tűosztogatást végző Kék Pontot is visszacsempészték Pikóék. De a leghajmeresztőbb húzása a baloldali városvezetésnek az volt, amikor drogambulanciát akartak telepíteni a Teleki térre, ez utóbbit a lakosoknak sikerült megakadályoznia.

A baloldal hallgat

A hirnyolc.hu szerette volna megtudni, mivel foglalkozik jelenleg a JKEF, hiszen a drog egyre nagyobb problémát okoz a kerületben, ám a szervezet új vezetője, a momentumos Könczöl Dávid kérdéseikre nem válaszolt.

Forrás: hirnyolc.hu

Címlapkép: Pixabay