Hatalmas vihart kavart az LMP korábbi elnökének minapi nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországnak meg kellene tagadni az uniós befizetéseket, amíg nem kapja meg az őt jogosan megillető támogatást.

A Mandinernek nyilatkozva több politikus is elmondta véleményét Schiffer András álláspontjáról. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának a delegációvezetője szerint az indítvány sajnálatos módon jogilag kivitelezhetetlen:

„Szívemből beszélt Schiffer András. Jó lenne így eljárni, azaz megtagadni Magyarország befizetését, hiszen valóban arról van szó, hogy EU-s intézmények nyilvánvalóan jogsértő módon tagadják meg egy adott országnak – jelesül hazánknak – járó uniós fejlesztési források átutalását. Ebben az esetben pedig a bölcs magyar közmondás szerint kellene eljárni, miszerint »amilyen az adjonisten, legyen olyan a fogadjisten«. Sajnos, azonban van egy nem elhanyagolható probléma, mégpedig az, hogy jogi formában kivitelezhetetlen az ügyvéd úr javaslata, bár meggyőződésem, hogy ő sem jogi, hanem inkább politikai szempontból értékelte a helyzetet” – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a volt LMP-vezér azon javaslata kapcsán, hogy amíg az Európai Unió nem fizeti ki hazánknak a nekünk járó forrásokat, addig Magyarország is tagadja meg az uniós befizetéseket.

A fideszes politikus rámutatott: évtizedekkel ezelőtt alakult ki az a szabályozás, hogy az uniós költségvetés nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy a tagállamok bármilyen oknál fogva megtagadhatják a befizetéseket – hiszen ebből finanszírozzák többek között a közös intézmények működését, az agrárpolitikát, a regionális fejlesztéseket, a közös kül- és biztonságpolitikát, az Erasmus programokat, a kutatás-fejlesztéseket és még sorolhatnám –, s a nemzetgazdaságok számára is létfontosságú, hogy a közös kasszából hozzájussanak a pénzekhez, hiszen csak ebben az esetben tudják a programjaikat megvalósítani.

„Ekkor azonban még fel sem merült, hogy az uniós intézmények fognak törvénytelenül eljárni, azaz nem utalják a tagállamoknak járó fejlesztési forrásokat” – hangsúlyozta Deutsch.

„Tehát az uniós szabályok megalkotásával a joggal valós visszaélés lehetőséget a tagállamok irányában kizárták – ezzel egyébként minden ország teljesen egyetért –, de arra az esetre nem hoztak létre mechanizmust, hogy mi történik akkor, ha az uniós intézmények követnek el normasértést, ha ők élnek vissza a joggal és a helyzetükkel, mert az senkiben nem merült fel, hogy mindez megtörténhet. Egyértelmű, hogy a feje tetejére állt a világ, vagy legalábbis az Európai Unió” – emelte ki Deutsch, aki „el tudja képzelni, hogy most a brüsszeli bürokraták lázas munkával készítik a feljegyzéseket arról, hogy találtak-e valamilyen megoldást arra a magyarok, hogy mégis megkerülhető legyen a tagállami befizetés. De nem is bánom, ha ezen dolgoznak gőzerővel.”

Térdre akarják kényszeríteni a szuverenista kormányokat, ez a kivéreztetésről szól

Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott a közösségi médiában, hogy „Schiffer Andrásnak vagy teljesen elmentek otthonról vagy a kormány előretolt csatára, provokátora…”

Persze Schiffer nem hagyta szó nélkül az MSZP-s politikus odaböffenését. Facebook-posztjában azt írta, Ujhelyi „reakciója viszonylag pontos látlelet a hazai progresszív keménymag mentális állapotáról. Tavaly áprilisban ott tartottak, hogy minden kormánypárti szavazó ostoba, agymosott. Bő egy esztendő után sikerült eljutni oda, hogy aki kritizálja azt a hatalmi központot, ahonnan a felmentő seregeket várják, az vagy hülye, vagy Fidesz-bérenc.”

Mandiner