Létezik egy híres amerikai filmcsillag, és létezik egy hívő keresztény férfi, aki őszintén vall arról, hogy Istennel való viszonya nem volt mindig zökkenőmentes. Ez az ember pedig nem más, mint a kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas Denzel Washington.

1954. december 28-án született Mount Vernonban, New York államban. Édesapja pünkösdista lelkész volt, édesanyja pedig saját szépségszalonját vezette. Mikor a kis Denzel nem az iskolában volt, akkor idejét vagy a templomban, vagy az üzletben töltötte. A fiú az édesanyjával volt szorosabb kapcsolatban, de édesapjához is különleges kötődés fűzte.

„Édesapám, a földi apám, 60 évig szolgálta az Urat és az egyházat. Tudom, hogy a Mennyországból mosolyog rám, és tudja, hogy a fia a legjobb teljesítményt nyújtja, amelyben Isten is támogat.”

Azonban, ahogy Denzel felnőtt, elkezdett kételkedni, és megkérdőjelezte az Úr hatalmát, és ahelyett, hogy templomba járt volna, a fiatal fiú egyre több utcai verekedésbe keveredett bele, amit csak tetézett, hogy 14 éves korában a szülei elváltak és az élete fenekestől felfordult.

Denzel Washington sosem volt igazán jó tanuló, és az egyre romló tanulmányi eredményei láttán édesanyja beíratta fiát az Oakland Military Academy iskolába, ahol Isten ismét visszatért Denzel életébe. Egyik nap ellátogatott anyja szépségszalonjába, ahol belenézett az egyik tükörbe, és egy nőt látott, aki a szárító alatt ült.

„Azt mondta nekem, fiatalember, te be fogod utazni a világot, hogy az emberekkel beszélj. Te fogsz nekik prédikálni. Képzelheted, hogy én, 20 évesként, hogyan éltem meg mindezt.”

Ezután Denzel a Fordham Egyetemre járt, ahol kosárlabdázott, és orvosnak tanult, de gyorsan rájött, hogy nem ez az ő útja, így évet halasztott, mert szerette volna tisztán látni a célját maga előtt. Ahhoz, hogy pénzhez jusson, az irányt vesztett fiatalember a Camp Sloan táborban kapott állást, ahol kinevezték kreatív igazgatónak. Itt került közelebbi kapcsolatba a színészettel. 1977-ben visszatért az egyetemre, ahol már művészeti újságírásból diplomázott, majd ösztöndíjat nyert a híres American Conservatory Theatre-be, amely San Franciscóban található. Pár évvel később beindult színészi karrierje, feltűnt a Carbon Copy című filmben.

1989-ben és 2001-ben felért karrierje csúcsára, hiszen az 54. hadtest és a Kiképzés című filmekben elnyerte a legjobb férfi főszereplőért járó Oscar-díjat. Sikere ellenére Denzel Washington mindig is közel érezte magát Istenhez.

„Sosem volt olyan időszaka az életemnek, mikor Isten ne irányított, védelmezett volna, és mindig hitt bennem.”

Pauletta Pearson-nal 1983-óta házasok, és annak ellenére, hogy Hollywood nem a hosszan tartó házasságok városa, Denzel és felesége kapcsolata sziklaszilárdan áll. Pauletta így nyilatkozott férjéről:

„Ismerem ezt a férfit, tudom milyen mikor szomorú, vagy mikor van teljesen padlón.”

Denzel Washington tisztában van azzal, hogy a siker és a pénz jön és megy, de azt tudja, hogy házasságát Istennek köszönheti.

„Mindig, mindenkor Istent tedd az első helyre. Mindenem, amim van, Neki köszönhetem, minden ajándékomat Ő küldte”

filmezzunk.hu

Kiemelt kép: AP