Valósággal kilapították a talajt a hatalmas gépek a traktorhúzó kupán: minden eddiginél több résztvevője volt a hajdúböszörményi nemzetközi versenynek az idén, ahová Európa országaiból 22 csapat érkezett a hétvégén.

A verseny része az évente tartott, a Hajdúság gazdaságát bemutató kiállításnak és vásárnak, amelynek a cégek bemutatkozásán túl része egy kelet-magyarországi agrárfórum is.

Miután a péntek délutáni traktoros karnevál és felvonulás kellőképpen megalapozta a hangulatot, és hírét vitte a hajdúböszörményi nagykörúton a Hajdú Nemzetközi Traktorhúzó Versenynek, szombaton délelőtt kezdetét vette a két napon át tartó kupa.

A lelátók már egész korán megteltek a tűző napsütés ellenére, a gépek érkezéséig sokan a sátraknál találtak hűsítő menedéket, egy-egy korsóval domborítva a hétvégi rendezvény részét képező megmérettetésnek, melyen Hajdúböszörmény legszebb sörhasát keresték.

A traktor pulling pálya felett vadul cikázó helikopter hangja, az üvöltő rockzene és a fesztiváli hangulat már kellően lázba hozta a közönséget.

Kiss Attila polgármester köszöntőjében elmondta, Magyarországon is egyedülálló a traktorhúzó verseny, melyet csak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban rendeznek meg. Hajdúböszörmény azonban, mely évszázadok óta a mezőgazdaságáról híres, immár huszonhárom éve rendszeresen megszervezi a kupát.

Ficsor László, a traktorhúzó egyesület elnöke a három heavy modified monstrumot látva felidézte a verseny előzményeit. Elmondta, a böszörményiek 2003 óta építgetik a rendezvény alapjait, azonban egy 12 évvel ezelőtti hollandiai kupa adott löketet ahhoz, hogy egy hasonló megmérettetést hozzanak el a városba.

– Hajdúböszörmény jó hírnevét, erejét a felsorakozott három versenytraktor mutatja, az olasz és holland bajnokok ugyanis több ezer kilométert tettek meg, hogy részt vegyenek a kupán. A csaknem tízezer lóerős mezőgazdasági csodák Európa nyolc legjobb vasa közé tartoznak – avatta be a közönséget az elnök.

Ficsor László előrebocsátotta: a külföldi partnerekkel szorosabb együttműködést terveznek, hogy még inkább hazánk felé tolódjon a traktorhúzás hagyománya.

Előrevetítette: az egyesület céljai között szerepel, hogy a Hajdú Traktorhúzó Verseny tagja legyen a Magyar Motorsport Szövetségnek, ugyanis – mint fogalmazott – a traktor pullingnak komoly létjogosultsága van, hiszen a mezőgazdaság Forma–1-e a világ legerősebb motorsportja.

Ezt követően a traktorok alatt megremegett a föld, mintha csak érezte volna, mekkora erővel kell hamarosan szembenéznie, miután a hatalmas munkagépek abroncsai belevájják barázdájukat. Az Olaszországból hozatott súlypad közben már vöröses színben, vészjóslóan várta, hogy egyenként végigvontassák a versenyzők a százméteres távon. Ennek a feladatnak a teljesítését hívják a versenyen full pullnak.

Ez nem könnyű, mivel a terhelést nem azonnal kapják a traktorok: a pad fokozatosan a talajba kapaszkodva egyre nagyobb kihívás elé állítja a gépeket, és főleg azt, aki a jármű fülkéjében ül.

A hétvégén ugyan a traktoroké volt a főszerep, de agrárfórumot is tartottak.

Sőrés István (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint ennek nagy a jelentősége, hiszen Hajdúböszörmény az ország második legnagyobb mezőgazdasági területtel rendelkező régiója. A város top 10-es adózói közt három jelentős mezőgazdasági vállalkozás szerepel – tette hozzá.

A fórumon a szakemberek külön szekciókban tárgyalták meg a sertés- és a baromfiágazat, a növénytermesztés és a gépesítés, a szakképzés problematikáját, ugyancsak szó volt a hajdúsági iparfejlesztésről, különös tekintettel a kutatás-fejlesztés szerepére.

Haon. hu

MTI