Kijev kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon, ez pedig kiindulópontnak nem rossz.

Szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe – jelentette ki Novák Katalin annak kapcsán, hogy minapi kijevi látogatása alkalmával egy légiriadó miatt ő maga is kénytelen volt levonulni az óvóhelyre.

A köztársasági elnök beszámolója szerint egy háborús ország kormányzati negyedének óvóhelyén az oda gyűlt állam- és kormányfők egy idő után kimerítjük az előre eltervezett témákat, és kialakul egy kötetlenebb beszélgetés, ami persze elsősorban politikai természetű.

„A moldáv miniszterelnökkel Moldova európai uniós csatlakozásáról beszélgettünk. Elmondtam neki a magyar tapasztalatokat, így azt is, hogy az unióban a házi feladatot nemcsak a csatlakozás előtt kérik számon az országon, hanem bizony tagként is. A később csatlakozottaknak minden esetben többet kell letenni az asztalra, mint az alapító tagállamoknak. Ne számítsanak másra” – mesélte el az Indexnek adott nagyinterjúban élményeit Novák Katalin.

A köztársasági elnök elmondta, hogy noha korábban már találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, ez volt az első alkalom, hogy hosszabban is elbeszélgetett vele, ráadásul négyszemközt.

Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre – hangsúlyozta az államfő.

„Zelenszkij elnök kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség” – nyomatékosította Novák Katalin, hozzátéve: az ukrán államfővel sikerült megállapodni abban, hogy új fejezetet nyitnak a kétoldalú kapcsolatokban, s érdemi és konkrét lépéseket tesznek a kárpátaljai magyarság érdekében.

„Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz”.

Novák Katalin arra is rámutatott a kijevi egyeztetésen: Európa és Magyarország közelebb van a háborúhoz, mint sokan gondolnák.

„Bármelyik pillanatban bekövetkezhet egy eszkaláció. Mi – akik békében születtünk – elképzelni sem tudjuk, milyen egy háború! Egyrészt azt gondoljuk: az pusztán a múlt, nem lehet a fenyegető jövő, másrészt, a fegyvereket a videójátékok világából ismerik a legtöbben. Most bekopogtatott a véres valóság. Ez a háború nemcsak az ukránok életét dúlta fel, hanem – ahogy Ferenc pápa fogalmazott – »behozta a konfliktust az otthonainkba is«. Kárpátalján találkoztam a fronton elveszített gyermekét gyászoló édesanyával, szétszakított családok tagjaival. A háború az ő valóságuk. A magyar emberek érdeke, hogy országunkat ne érje utol ez a könyörtelen pusztítás. Ezért is vagyunk határozott szószólói a békének”.

A köztársasági elnök szerint az ukrán elnököt talán kevésbé fogja érdekelni a magyarok békevágya, ő ugyanis az ukrán érdekeket képviseli, a magyar a magyart. „És ez így van rendjén. Azt pedig megértem, ha valaki a hazáját minden áron meg akarja védeni” – mondta Novák Katalin, aki szerint ezzel együtt is mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni a feleknek.

Az államfő vatikáni látogatásáról is beszámolt. „A legfontosabb kérdés most az volt a Vatikánban, hogyan tudjuk a békevágyat felébreszteni azokban is, akik távolabb élnek ettől a konfliktustól. A Szentatya a nők, a női vezetők szerepét kiemelten fontosnak tartja. Azt mondta, hogy mi, nők sokkal inkább keressük a konfliktusok megoldását, mint a férfiak, ezért is számít rám személyesen is a béke előmozdításában”.

„A Szentatya a béke embere, aki Magyarországra úgy tekint, mint ahonnan a béke el tud indulni” – emelte ki a köztársasági elnök, hozzátéve: Ferenc pápa azt kérte tőle, hogy minden lehetséges fórumon és minden rendelkezésre álló eszközzel álljon ki továbbra is a hagyományos családi értékek mellett, támogassaa a fiatalokat abban, hogy bátran merjenek igent mondani a családalapításra, még akkor is, ha karrierre vágynak.

Index.hu