Szólásszabadság kontra liberálisok: ismét bíróság előtt áll a volt finn belügyminiszter a Biblia sorainak megosztása miatt.

Päivi Räsänen a közösségi médiában idézte Pál apostolt, élve a szólás- és vallásszabadság jogával. A liberális jogvédők azonban cenzorként ugrottak a gyűlöletbeszédnek minősített gondolatokra. A helsinki kerületi bíróság 2022 márciusában első fokon úgy döntött, hogy Räsänen a szólás- és vallásszabadság törvényes határain belül beszélt. Az ügyészség azonban fellebbezett a felmentés ellen.

A másodfokú tárgyalás pénteken kezdődött, és a tét óriási: ha ugyanis végül elmarasztalják Räsänent, azzal Szent Pált, a Bibliát, vagyis magát a keresztény hit alapját is elítélik.

A volt finn belügyminiszter szerint talán volt egy kis változás a hangvételben, talán kevésbé volt energikus az ügyész most.

„De a vádak ugyanazok, ugyanazokat az állításokat fogalmazta meg velem kapcsolatban, és most kicsit jobban bele is ment az írásaim részleteibe, kérdéseket tett fel bizonyos szavakkal kapcsolatban. Az ügy lényege pedig továbbra is azt érinti, hogy mit jelent embernek lenni és mit jelent a vétkesség, nagyon teológiai megközelítésből” – szögezte le Räsänen.

A politikus szerint ügye külföldön nagyobb figyelmet kelt, mint Finnországban. Ebben szerinte az is szerepet játszik, hogy miután a Helsinki kerületi bíróság felmentette első fokon, a liberális média mintha csalódott lett volna a kimenetel miatt.

„Ezért is talán nehéz tudósítaniuk a finn közvélemény számára szólásszabadságot illető ügyről, mert ez a liberális média szintén beállt az engem vádlók sorába, például a legnagyobb napilap. Persze a mostani fellebbezési tárgyalásáról is volt élő közvetítés és tudósítás, mégis úgy látom, hogy egyes újságírók számára már nehézséget okoz beszámolni az ügyről, merthogy már állást foglaltak ellenem, és azzal vádoltak, hogy gyűlöletbeszédet követtem el. Én pedig továbbra is teljes mértékben tagadom, hogy gyűlöletbeszéd lett volna, hiszen a klasszikus keresztény gondolatról beszéltem, amit az egyház évszázadokon keresztül hirdetett, tulajdonképpen kétezer éve. Ez a tanítás pedig nem gyűlöletből fakadt, hanem szeretetből” – emelte ki Räsänen.

Elmondása szerint a Helsinki kerületi bíróság nagyon világosan fogalmazott, amikor kimondta, hogy az őt ért vádak hamisak, és nem állnak meg.

„De az ügyész akkor és még most is olyannal érvel, és olyat állít, amit én soha nem mondtam ki, például, hogy Isten homoszexuális embereket nem teremtett. Én viszont soha nem mondtam ehhez még csak hasonlót sem, mert mindig is azt állítottam, hogy Isten teremtménye minden ember, és előtte mindenki egyenlő. Ez és hasonló kitételek szerepeltek a vád alapjául szolgáló röpiratban is”.

Räsänen amiatt aggódik, hogy büntetésként, illetve figyelmeztető jelzésként szolgál majd az ellene indított eljárás mások számára, hogy aki szeretne élni a szabadságjogaival, azzal ilyesmi történhet.

„Hogy egyfajta dermesztő hatással jár majd, elnémít embereket. Viszont úgy tekintek erre az ügyre, mint egy elhivatottságra, hogy védelmezzem és harcoljak ezekért a szabadságjogokért. A szólás és a hit szabadságáért. Emellett az eljárás sok lehetőséget adott a számomra, hogy a Bibliáról beszélhessek, arról, hogy mit tanít az emberi létezésről, Isten és ember kapcsolatáról, valamint természetesen a Biblia alapvető üzenetéről” – tette hozzá.

„Meglehetősen fájdalmas volt gyűlöletbeszéd vádja alatt állni, hiszen amiről beszéltem, az nem gyűlöletről, hanem szeretetről szólt. De azt is gondolom, hogy ez az egész eljárás Isten kezében van. Bizonyos tekintetben, ezzel egy időben azt is gondolom, hogy egy megtiszteltetés is, mert emberek ezrei küldtek nekem üzenetet, hogy imádkoznak értem és Finnországért. Olyan üzeneteket is kaptam, amiben az állt, hogy emiatt az ügy miatt nyitották ki és kezdték el olvasni a Bibliát” – mutatta meg az ügy egy másik aspektusát Räsänen.

„Az LMBT és transzneműség aktivistái nagyon szoros hálózatokban működnek nemzetközi szinten, ezért szerintem azoknak, akik inkább a tradíciók talaján állnak a nemeket illetően, azaz a józan ész nézeteit osztják, nekik is többet kell együttműködniük. Hozzáteszem, hogy az említett problémák a mi iskoláinkban is jelen vannak. Például, amikor egy gyerek elkezdi az iskolát, felteszik neki a kérdést, hogy minek tartja magát fiúnak, lánynak, vagy valami másnak. Ami néhány éves gyerekeket nagyon összezavarhat” – mondta el az egykori belügyminiszter.

Hirado.hu