Hatalmas közfelháborodás váltott ki, hogy a kanadai parlament az ukrán elnök és a kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst, a Simon Wiesenthal Központ mély aggodalmát fejezte ki az eset kapcsán.

Jaroszlav Hunka a második világháborúban a náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában és jelen volt azon a parlamenti ülésen Kanadában, ahol a képviselők Volodimir Zelenszkij felszólalásának meghallgatására gyűltek össze. Jelen volt természetesen Justin Trudeau kormányfő is.

A majd százéves náci meghatottan hajlongott az őt ünneplő nyugati politikusok előtt.

A Simon Wiesenthal Központ (FSWC), az egyik legnagyobb zsidó emberjogi szervezetet mélyen aggasztja, hogy a kanadai parlament elismerését fejezte ki az ukrán veteránnak. Az FSWC felháborodott amiatt, hogy az alsóház parlamenti képviselői pénteken vastapsot adtak az egykori katonának.

Az FSWC rámutat: Jaroszlav Hunkát, a 98 éves ukrajnai bevándorlót Anthony Rota, az alsóház elnöke úgy mutatta be, mint

a második világháború ukrán–kanadai háborús veteránját, aki Ukrajna függetlenségéért harcolt az oroszok ellen.

A kanadai vezető hősként mutatta be a férfit, figyelmen kívül hagyva azt a szörnyű tényt, hogy Hunka az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályában szolgált, egy náci katonai egységben, amelynek a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei jól dokumentáltak – áll az X-re feltöltött bejegyzésben.

Rota később vállalta a felelősséget a hibájáért, és a kezdeményezést a sajátjának nevezte.

Miután később több információhoz jutottam, már megbántam döntésemet – mondta, s legmélyebb bocsánatkérését fejezte ki a zsidó közösség felé, írja a Reuters hírügynökség.

Volodimir Zelenszkij pénteken Kanadában mondott köszönetet, amiért az ország támogatja az ukránok harcát. Parlamenti felszólalását követően Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke elismerően nyilatkozott a karzaton ülő náci Hunkáról. Kiemelte, milyen sokat tett Ukrajna függetlenségéért. Amíg ez a dicsőítés elhangzott, a teremben volt az ukrán államfő is.

A növekvő antiszemitizmus és a holokauszt torzulása idején hihetetlenül felkavaró látni a kanadai parlamentet, hogy tapsol egy olyan személynek, aki a Waffen-SS, a zsidók és mások meggyilkolásáért felelős náci katonai ág egyik egységének tagja volt – áll a Simon Wiesenthal Központ közleményében.

Magyarázatot kell adni arra vonatkozóan, hogy ez az egyén hogyan lépett be a kanadai parlament felszentelt termébe, és hogyan kapott elismerést a házelnöktől, valamint vastapsot – tette hozzá a csoport.

Az idős nácinak nem volt kifogása az ellen, hogy megünnepelték.

Magyar Nemzet