A belgrádi birkózó-világbajnokságon ezüstérmes Losonczi Dávid elárulta, a nemzetközi szövetség elnöke személyesen kért bocsánatot tőle a vitatott körülmények között elveszített finálé után.

A kötöttfogású magyar birkózó vasárnap a 87 kilogrammos kategória döntőjében kapott ki a török Ali Cengiztől 8-7-re, de úgy, hogy Losonczi csaknem egy percig tartotta tusveszélyes helyzetben ellenfelét, a vezetőbíró pedig kétszer is megadta a kétvállrafektetést és ezzel lezárta volna a meccset Losonczi javára, ám a pontozóbíró, illetve a szőnyegelnök erre nem adott engedélyt.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) hivatalos lépéseket tett a döntő felülvizsgálatára, Losonczi Dávid pedig elárulta, hogy közvetlenül a meccs után beszélt vele a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke is.

„Sokat fejlődtem mentálisan az elmúlt időszakban, úgy érzem, beértem. A bajnoknak nemcsak akkor kell bajnokként viselkednie, amikor nyer. Ezért fogadtam teljesen higgadtan a döntő végeredményét, nem őrjöngtem, pedig volt rá okom. A finálé után számos edző odajött hozzám, egytől egyig azon a véleményen voltak, nekem kellett volna nyerni.A Nemzetközi Birkózószövetség elnöke, Nenad Lalovics megkeresett, személyesen kért elnézést a bíráskodás miatt.Sajnos ilyen a sport, de én hiszek abban, hogy az élet visszaadja, amit egyszer elvett. Én biztosan megteszek mindent, hogy amit itt elveszítettem, azt visszakapjam” – mondta Losonczi a Nemzeti Sportnak.

A 23 éves magyar birkózó azt is elmondta, hogy összességében már boldog a vb-éremmel és különösen az olimpiai kvótával. Párizsban pedig egyértelműen az aranyérem megszerzése lesz Losonczi célja jövő nyáron.

Forrás: origo

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás