Oroszországban tilos vetíteni a Barbie-filmet, illetve a Warner Bors. is közölte, hogy nem viszi el az alkotását az oroszokhoz az ukrajnai háborúra adott szankcióként. Ennek ellenére a Barbie kalózutakon bejutott Oroszországba, orosz szinkron is készült hozzá, a multiplex mozik pedig orosz rövidfilmként meghirdetve vetítik – számolt be a Vg.

Az orosz multiplex mozikban már régóta műsoron van a Barbie, ráadásul orosz szinkront is kapott. Természetesen nem a Warner vitte be a filmet az országba, hanem illegális másolatokat szereztek a környező országokból – számolt be a lap.

Az orosz mozik még a szerzői jogi problémákra is gondoltak annak ellenére, hogy valószínűtlen, hogy a Mattel vagy a Warner Bros. bármit tehetne, ha nyíltan vállalnák, hogy műsoron van nálunk a Barbie. Ennek ellenére

a moziműsorokban országszerte hirdetnek régebbi és újabb orosz rövidfilmeket, amelyekre tömegek váltanak jegyet. Az általában 10-15 perces orosz rövidfilmek előtt előzetesként fut a Barbie-film. Mármint nem a Barbie-film előzetese, hanem az egész filmet adják le mint előzetest

– írták.

A portál szerint az orosz mozik viszont nemcsak a nyugati szellemi tulajdonjogi perektől védik magukat, hanem a Kremltől is, hiszen  a Barbie-film nem felel meg a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott hagyományos, orosz erkölcsi és szellemi értékeknek – ez az orosz kulturális minisztérium állásfoglalása.

Ennek megfelelően a Barbie nem is kapott forgalmazási engedélyt Oroszországban, így hivatalosan nem is lehetne a mozikban vetíteni – írták.

Címlapkép: Facebook