Történelmi pillanatként értékeli, Székelyföld önrendelkezése szempontjából pedig jelzésértékűnek tartja a francia államfő Korzika autonómiájával kapcsolatos csütörtöki bejelentését Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezető politikusa.

A székelyföldi politikus közösségi oldalán úgy fogalmazott: Emmanuel Macron bejelentése mérföldkövet jelent az európai nemzeti kisebbségek tekintetében is.

Emlékeztetett, hogy

Franciaország eddig mereven elzárkózott az autonómia minden formájától, most pedig az államfő kihirdette a francia állam azon szándékát, hogy hat hónapon belül létrehozzák Korzika autonómiáját.

Mint írja, ez azt jelenti, hogy a francia állam elismeri a korzikai közösség specifikus voltát történelmi, nyelvi és kulturális tekintetben egyaránt, és ezt a francia alkotmányba is belefoglalják.

Mi, székelyek is pontosan ezt szeretnénk! Pontosabban, hogy a román alkotmányban egy hasonló tétel szerepeljen, és maga a román állam hozza létre hasonló módon Székelyföld autonómiáját

– mutat rá bejegyzésében Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint

Európa átalakulásának vagyunk szemtanúi, és jelzésértékűnek tartja, hogy az utolsó nagy nemzetállam is beadta a derekát, és elismeri a nemzeti közösségek autonómiaigényét. – Hajrá, Székelyföld, hajrá, székelyek!

– zárja bejegyzését Antal Árpád.

MTI

Borítókép: Veress Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke olvassa fel a Székely Nemzeti Tanács kiáltványát az őrtűz mellett az erdélyi Csíkszeredában 2022. október 30-án. Október utolsó vasárnapja a Székelyföld autonómiájának napja. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján ezen a napon imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről (Fotó: MTI/Veres Nándor)