Ez a példabeszéd arra késztet bennünket, hogy az igazságtalanságra összpontosítsunk. De van még valami más is, amire oda kell figyelni.

Melyik a legnagyobb csalódást okozó példabeszéd Urunk összes példabeszéde közül? Vajon nem a nap végén felbérelt szőlőmunkásokról szóló példabeszéd-e? Azért találjuk elkeserítőnek, mert azok a munkások, akik csak egy órát dolgoznak, ugyanazt a bért kapják, mint azok, akik egész nap gürcölnek. Ez arra késztet bennünket, hogy az igazságtalanságra összpontosítsuk figyelmünket.

De nincs-e valami még érdekesebb/meggyőzőbb a példabeszédben, amire érdemes odafigyelnünk?

Urunk valamennyi példabeszéde közül a legfrusztrálóbb a nap végén felfogadott szőlőmunkásokról szóló példabeszéd. Miért? Azért, mert a szőlőmunkások közül néhányan csak egy órát dolgoznak, a szőlősgazda pedig ugyanazt a bért fizeti nekik, mint azoknak, akik egész nap fáradoztak. Némelyikük zúgolódik:

„Ez annyira méltánytalan, annyira igazságtalan.”

Magam gyakran elgondolkodom azon, hogy mi lenne, ha én lennék azoknak a munkásoknak a helyében, akik csak egy órát dolgoztak? Vajon panaszkodnék-e akkor, amikor méltánytalanul megkapom ezt az egész napi munkáért járó bért. A dolog egyoldalú. Csak akkor panaszkodom, ha úgy érzem, valamiképpen becsaptak. Jézus azonban azt akarja megmutatni nekünk, hogy életünkben működik a könyörületesség, amely erősebb az igazságosságnál, amelyhez annyira ragaszkodunk, és azt akarja, hogy szeressük ezt, kedveljük meg és bízzunk benne.

Ahelyett, hogy zúgolódnánk a szőlősgazda ellen, mint ahogyan az egész nap dolgozó szőlőmunkások teszik, mi lenne, ha odalépnének a gazdához és így szólnának hozzá: Látom, milyen nagylelkű vagy. Talán nekem is tudnál segíteni? Egyetemre járó gyermekem van. Gondot okoz a tandíj kifizetése. Nem tudom, hogy ki tudom-e fizetni a lakbért. A feleségem beteg, és egyre csak halmozódnak a számlák. Segítségre lenne szükségem, és nem igazán tudom, hova máshova fordulhatnék. Tudnál segíteni nekem? Mit tenne ez a nagylelkű ember? A legnagyobb örömmel töltene ki neked egy csekket, mert ilyen ember ő. Szereti megosztani azt, amije van, azokkal, akik a leginkább rászorulnak. Ezért ad annyit azoknak, akik csak egy órányit dolgoznak.

E napon tehát félre kell söpörni az összes felhős, sötét gondolatot, és a könyörületességre kell tekinteni, aki azért jön, hogy szeressen minket és engedni kell neki, hogy olyan szeretetet adjon nekünk, amely felülmúlja minden kérésünket vagy képzeletünket.

Szerző: Fr. Peter John Cameron, OP
Fordította: Dr. Fedineczné Vittay Katalin
Forrás: Aleteia/zarandok.ma

Kiemelt kép: MTI / Vajda János