Halálos fenyegetések, zsidó boltokra rajzolt Dávid-csillagok – a francia zsidók élete megnehezült az utóbbi hetekben, s a félelmet csak fokozza, hogy a baloldal nem hajlandó elítélni a terroristákat.

Mivel Franciaország muzulmán bevándorló-közössége fontos választói csoport a francia baloldal számára, ezért ezen pártok részéről az Izrael-pártiság rosszul sülne el – írja a Politico, hozzátéve: ez viszont lehetőség az antiiszlamista Le Pen számára, aki most „normalizálhatja” a kapcsolatát a világ harmadik legnagyobb zsidó közösségével.

A Hamász izraeli terrortámadása után, mely 1400 életet követelt. Le Pen leszögezte: Izraelnek joga van megsemmisíteni a Hamászt.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke úgy fogalmazott: a párt sok francia zsidó számára nyújt védelmet az iszlamista ideológiával szemben.

Ezzel szemben a szélsőbaloldali La France Insoumise (Megtörhetetlen Franciaország) úgy reagált a Hamász terrortámadására, mintha azokért Izrael lenne a felelős, a Hamászt pedig „ellenálló mozgalomnak” nevezték.

A Politico arra emlékeztet, hogy mindez egy nagy átrendeződést jelent: Jean-Marie Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elődjének, a Nemzeti Frontnak az alapítója ugyanis híres volt antiszemita vicceiről. Lánya, Marine Le Pen viszont komolyan próbálja átalakítani a pártot e szempontból is, mióta apja 2015-ben nyugdíjba vonult.

Október 7-én, amikor hatalmas felvonulás volt Izrael mellett Párizsban, sok politikus csatlakozott, de a Nemzeti Tömörülésből csak viszonylag ismeretlen képviselők jelentek meg, ugyanis korábban volt, hogy Le Pent nem látták szívesen egy 2018-ban halálra késelt holokauszttúlélő előtti tisztelgő megemlékezésen. A párt vezetői tehát diszkrétebb megoldás mellett döntöttek.

A CRIF, a felvonulást szervező zsidó szervezet alelnöke, Serge Dahan szerint a Nemzeti Tömörülés attitűdje „visszafogott” volt, nem instrumentalizálta a felvonulást, ugyanakkor még mindig tartanak a pártban esetlegesen megbúvó antiszemitizmustól.

Dahan hozzátette: Európa egyes részein a neonácik jelentik a veszélyt, máshol azonban, például Franciaországban és Belgiumban az iszlamista mozgalmak az antiszemitizmus új forrásai.

Az Ipsos egy új felmérése szerint a franciák veszélyesebbnek tartják a szélsőbalosokat, mint Le Penéket. Marine Le Pen támogatottsága is felment az előző hetekben. Azonban az elnökválasztás még messze van, azt 2027-ben tartják.

Mandiner.hu

Borítókép: X/Marin Le Pen