Új szakrális-turisztikai túraútvonalat, a Via Calvariát mutatta be Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Magyarpolányi Német Nemzetiségi Egyesület.

Új zarándokútvonalat jelölnek ki a festői Balaton-felvidéken

A magyarországi Via Calvaria egy észak-dunántúli túraútvonal, amely tizennégy, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással. A Via Calvarián útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig.

ÚTKÖZBEN ELCSENDESEDÉSRE ALKALMAS, LÉLEKEMELŐ HELYEKEN („CSENDHEGYEKEN”) IDŐZHETNEK EL.

Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresni. Az új túraútvonal ezeket köti össze.

A Via Calvaria a Csendhegyek útja

A Via Calvaria nem véletlenül kapta a Csendhegyek útja elnevezést. Egy olyan észak-dunántúli túraútvonalról van szó, amely tizennégy Kálvária-építményt köt össze egymással a Bakony erdein és a Balaton-felvidék csodás tájain keresztül. Az út során a résztvevők nem csupán a tájban gyönyörködhetnek, hanem lehetőségük van megélni a slow turizmus lényegét,

A BEFELÉ FORDULÁST, AZ ELMÉLYÜLÉST ÉS AZ ELCSENDESEDÉST.

A túraútvonalakkal kapcsolatban fontos tudni, hogy olyan helyen haladnak, amelyek nem járhatók be autóval. A cél kifejezetten az, hogy gyalog, biciklivel, vagy akár lóháton, de mindenképpen olyan eszközzel járjuk végig az adott útvonalat, amely segíti az elcsendesedést.

Bakonybél Kálvária

Bakonybél Kálvária / Fotó: A Via Calvaria weboldala

Nem érinti a környék már meglévő zarándokútjait

Az útvonalak megtervezése Futó János, a Zirci Természettudományi Múzeum egykori igazgatójának és geológusnak a nevéhez kötődik. A szakértő külön figyelmet szentelt arra, hogy az ne érintse a Kéktúrát, a Jakab-utat és Mária-utat csak néhol keresztezze. Tehát egy teljesen új útvonalat hozzon létre, amely a különleges természeti jelenségeket érinti.

A TÚRAÚTVONALAK A BAKONY LEGSZEBB TÁJAIT, TELEPÜLÉSEIT ÉS KÁLVÁRIÁIT KÖTIK ÖSSZE.

  1. szakasz: Bakonybél – Zirc
  2. szakasz: Zirc – Jásd
  3. szakasz: Magyarpolány – Városlőd

A teljes túraútvonal kijelölése várhatóan 2023 őszén készül el. A túrázók és zarándokok az egyes kálváriáknál kihelyezett QR-kódok segítségével ismerhetik meg az adott szakrális építményeket és azok környezetét.

November 10-én, Márton-nap előestéjén német nyelvű lámpásos felvonulás lesz a vöröstói kálváriához, ahol felgyúlnak a Márton napi fények – német nemzetiségi iskolások részvételével.

Forrás:Lelépő

Fotó: Bakonybél Kálvária / A Via Calvaria weboldala