November 17-én Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegőt című drámáját mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház Stúdiószínházában, Merő Béla rendezésében, Bartus Gyula és Tarsoly Krisztina főszereplésével.

Seregi Zoltán színházigazgató a sajtónyilvános olvasópróbán elmondta, már 1988-ban szerette volna megrendezni ezt a különleges darabot, de Kazimir Károly, a Thália Színház akkori igazgatója nem engedte. Ez nekem is régi adósságom – tette hozzá.

Merő Béla rendező szerint a darab a „magyar bezárkózottság sorstragédiája”. Ma is szerte a világban háborús helyzet van, így borzasztóan aktuális a darab egyik fele – fogalmazott.

Hozzátette, félelem hatja át a színpadi művet, a mindenféle változásól való félelem, amihez hozzájön az élettől való kiábrándultság érzése.

Az ember ebben a darabban nem akar mást, mint az emberek többsége ma: túlélni – mondta.

Lezsák Sándor József Attila-díjas költő, az Országgyűlés alelnöke is részt vett a békéscsabai olvasópróbán, ahol elmondta: véletlenül került 19 évesen Lakitelekre, ahol egy tanyasi iskolában, képesítés nélkül tanított. Ott olyan sorsokat ismert meg, hogy ráébredt: az emberek – akiket akkoriban kényszerítettek be a téeszekbe – „gyakorolják a túlélés technikáját”.

A darab két beszűkült tudatú ember drámája. A jellegzetesen közép-kelet-európai életérzést, a félelmet és az ösztöneinkben megbúvó túlélésvágyat ültette át a műbe – mondta az író.

A főszereplők, a házaspár Öregember és az Öregasszony egy alföldi tanyán élnek, a néző feltételezheti, hogy történet a mű megírása idején, a Kádár-korszak második felében játszódik. Az idős férfi emlékképeinek sorában fel-feltűnnek a második világháború, a Rákosi-korszak és az 1956-os forradalom nyomasztó eseménytöredékei, de nem logikus rendben, hanem egy kaotikus, szürreális forgatagban.

Az Öregember a traumák hatására mindent megtesz azért, hogy felkészülten fogadja az általa előre jelzett atomtámadást.

Háza kerekes kútjának oldalfalába bunkert épít, ahol túlélést biztosító, nagyobb mennyiségű élelmiszer- és levegőtartalékot halmoz fel, és ahol – felesége bevonásával – rendszeresen légiriadó-gyakorlatokat tart. Az asszony egyszer egy csőbe gabalyodik, amiről kiderül, hogy egy gázcső, amit férje azért épített ki, hogy ha elbújnak a rejtekhelyükre, akkor a felettük lévő területet fel tudják robbantani.

Merő Béla elmondta, a darabot egy felvonásban játsszák, sok kellékkel.

MTI

Lezsák Sándor darabját mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház
Forrás:Facebook/Lezsák Sándor