Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – adott ki tájékoztatót a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A miniszter az indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, 

olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. 

A parlamentben is felmerült a téma, ahol Csák János is megszólalt a kérdésben. A kulturális és innovációs miniszter kijelentette, hogy döntésével csak a törvényeket tartja be. Csák János elmondta, hogy L. Simon László „vezetőnek alkalmatlan”

 mert „aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan”.

„Minden állami vezetőnek kötelessége végrehajtani a törvényeket” – fogalmazott Csák.

Simon László Facebook-oldalán reagált a történtekre.

„Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt.

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt”

– írja bejegyzésében a kultúrpolitikus.

Hangsúlyozza: „A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: »Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)«”

Simon leszögezi: a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették és erről a fenntartót azonnal értesítették.

„Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni”

– zárja közleményét L. Simon László.

Forrás: Mandiner, Magyar Nemzet

Címlapkép: Facebook / L. Simon László